Вижте още видо ревюто на HUAWEI AX3 - първият в света високоскоростен Wi-Fi 6 рутер 

През лятото на 2020 година Digital.bg ви запозна с компактните слушалки Huawei FreeBuds 3i. Това беше модел с активно шумопотискане, който бързо набра популярност сред потребителите благодарение на красивият си дизайн, множеството интересни функции и не на последно място, на ниската си цена. Днес този модел се сдобива с наследник, който го надгражда още повече в редица отношения, запазвайки достъпната си цена. Уважаеми дами и господа - Huawei FreeBuds 4i.

 

 

Да, тези слушалки са еднакво подходящи както за дамите, така и за господата, както за подрастващите, така и за по-улегналите потребители. В това и сами ще се убедите по време на ревюто ни, а сега нека започнем с разопаковане на кутията, за да разберем какво Huawei са оставили в нея освен самите слушалки. Кутията е стандартна, квадратна и се отваря нагоре.

Вътре освен тази кутийка, има USB Type-C кабел за зареждане, книжки с инструкции и още 2 чифта различни размера силиконови тапи, които да сменяте в зависимост от формата и големината на ушната си мида. Върху слушалките заводски са поставени XL размер, които пасват идеално на почти всеки възрастен, а в пликчетата има още L и S размер, съответно предимно за дами и за деца.

 

 

За да бъдем максимално нагледни в ревюто си, взехме за тест двете цветови разновидности, в които FreeBuds 4i ще се предлагат първоначално в България. Това са бялата Ceramic White и черната Carbon Black. И при двете корпусът както на кутията за съхранение и зареждане, така и на самите слушалки е направен от здрав полиран поликарбон.

Повърхността е приятна на допир и не се цапа с пръстови отпечатъци дори при черната версия. По време на тестовете си не успяхме и да надраскаме почти огледалната повърхност, което също говори добре за качеството на материала от който е направена.

 

 

Ако си спомним кейса на миналогодишните Huawei FreeBuds 3i, този тук е значително по-компактен, като оформата от продълговата е променена на яйцевидна. Ето и съпоставка - 80.7мм на 35.4мм на 29.2мм спрямо 61.8мм на 48мм на 27.5мм при новия модел.

 

 

Теглото също е редуцирано наполовина - от 51гр на 36.5гр. Определено можем да кажем, че формата на кутията ни допада. От една страна, така тя е достатъчно добре заоблена, че Freebuds 4i лесно да се побирта във всеки джоб, от друга пък това скосяване на гърба ги прави удобни за поставяне върху равни повърхности.

 

 

Капачето стои стабилно затворено и няма шанс да се отвори случайно, в същото време пък може да се отвори лесно дори само с един пръст.

В лицвата част, неподсредствено под логото на Huawei има LED диод, който ще забележите само, когато свети. Реално той е под повърхността. Този диод индикира кога слушалките се свързват или зареждат. Съответно когато слушалките са извадени от кутията, диода свети червено, а когато са вътре в нея и се зареждат – зелено. При свързване цветът е син.

 

 

За активиране на свързването към други устройства се използва този бутон, скрит в периферията. Казваме „към други устройста“, а не само към смартфони, защото FreeBuds 4i могат без проблем да се свържат още към таблет, към лаптоп и към каквото и да е друго устройство, което има Bluetooth. Например по време на тестовете си успяхме да ги свържем дори с разговорна уредба в автомобил.

Също както при кутийката и при самите слушалки има градивна промяна в размерите спрямо миналогодишният модел. При него размерите бяха 41.8мм на 23.7мм на 19.8мм, а тук те са 37.5мм на 21мм на 23.9мм.

 

 

Теглото на всяка слушалка се е запазило непроменено – 5.5гр. Но все пак при FreeBuds 4i се наблюдава олекотяване на корпуса, защото в тези 5.5гр има батерия с по-голям заряд и респективно по-голямо собствено тегло спрямо тази на FreeBuds 3i.

Там във всяка слушалка имаше батерия с по 37mAh, а тук зарядът е увеличен до 55mAh. Така времето за автономност се е увеличило до 10 часа без активно шумопотискане, а с активно, капацитетът е 7.5 часа. Иначе 10 минути зареждане, последствие ви гарантират до 4 часа слушане на музика.

 

 

Какво представлява това активно шумопотискане при слушалките Huawei FreeBuds 4i, ще ви покажем във втората част на това видео ревю. Там ще видите още какви интересни функции имат тези слушалки, как става свързването им с други устройства и как могат да се персонализират софтуерно според предпочитанията ви.