Европейското патентно ведомство (EPO) обяви патентно класиране за 2019. Представените данни показват, че за 2019г. са били получени общо над 181 000 заявки за патент, което представлява увеличение с 4% спрямо 2018г. Броят на китайските патентни заявки сред тях се е увеличила с 29.2% до 12,247, класирайки се на четвърто място. САЩ, Германия и Япония съставят челната тройка.

 

5G и изкуственият интелект са областите с най-голямо развитие през 2019г. „Бързото развитие на дигиталните технологии е най-забележителната тенденция за 2019 г.“, заяви в изявление президентът на EPO Антонио Кампинос. Технологичният бранд Huawei оглави класацията, изпреварвайки Samsung, LG, United Technologies и Siemens, въпреки натиска от страна на администрацията на Тръмп европейските държави да спрат да използват устройствата на Huawei Technologies Co.  Класирането на компанията също така отразява нарастващото значение на дигиталните комуникации, включително следващото поколение безжични комуникации, известни като 5G.

 

Издигането на Huawei до върха зависи от огромната инвестиция на компанията в научноизследователска и развойна дейност, която е отразена в броя на заявленията за патенти. През 2019г.  Huawei е инвестирала повече от 15 милиарда евро в научноизследователска и развойна дейност. Компанията продължава да инвестира 10%-15% от годишните си приходи в НИРД. 10-годишната инвестиция на Huawei в НИРД е около 73 милиарда щатски долара.

 

„Това показва, че Huawei инвестира много по отношение на иновациите“, заяви Луис Беренгуер, говорител на Европейското патентно ведомство. Huawei е най-големият представител на патенти за цифрови комуникации, пускащ почти същия брой заявки колкото Ericsson AB – 1,227 и Qualcomm Inc - 1,061 общо. Американските компании, водени от Alphabet Inc и Microsoft Corp, завършиха в топ пет на кандидатите в тази сфера.
я, като нейната цел е да предоставя най-актуалните технологични иновации на потребителите по света.