Всички ние използваме в ежедневито си смартфони, лаптопи и таблети. Имаме смарт телевизори, смарт хладилници, смарт перални и като цяло целият ни дом и офис е Smart, защото почти цялата електроника в него е свързана в една голяма безжична мрежа, в която всичко е Wi-Fi свързано.

По тази причина, колкото и модерни Smart джаджи да сме си купили - ако нямаме достатъчно добър интернет за тях, няма да можем да се похвалим и с добри резултати. Тук обаче има още един много важен фактир, също толкова важен, колкото и качеството на интернет доставчика ви. Досетихте се, става дума за рутера ви. И друг път ние от Digital.bg сме казвали, че компромис по отношение на рутерите, никога не трябва да се прави.

В това свое видео ревю ще ви покажем най-доброто от най-доброто, което можете да намерите на пазара. Един рутер, който е предназначен за хора, които знаят какво искат и в какво инвестират, за да могат ползотворно последствие да използват домашната или офисната си Смарт електроника. Уважаеми дами и господа -  HUAWEI Wi-Fi AX3 .

Заедно с Huawei 5G CPE Pro 2,това са първите две решения за високоскоростна свързаност за крайни потребители, базирани на стандарта Wi-Fi 6+. Като първи, не се отнася само за Huawei, а глобално за целия свят. Wi-Fi 5 е стандартът, използван от повечето устройства днес и той е добър, но чак толкова, колкото наследникът му.

 

 

Това се доказва от цифрите. В тест с 1024-QAM и 160 MHz честота лента, скоростта на 6-тото поколение е 3 пъти по-бърза 1.2Gbps спрямо само 433Mbps. Като имайте предвид, че това не е максимумът - AX3 е оптимизиран да работи със смартфони Huawei които поддържат Wi-Fi 6 и с тях, може да се постигне пик от цели 1.8Gbps. Като база за сравнение при AX1800M рутер, скоростта 900Mbps.

Huawei AX3 е с две честоти и максималната теоретична скорост може да достигне съчетавайки ги до 3000 Mbps (574 Mbps в диапазон 2.4 GHz и 2401 Mbps в 5 GHz обхват). Към стандартният си Wi-Fi 5 рутер можете да свържете успоредно до 32 устройства, а тук с помощта на OFDMA multi-user технология максимумът е цели 128. Това автоматично прави AX3 идеален за офиси с повече служители. Като тук ще отбележим, че самото свързване към рутера става 3 пъти по-бързо.

 

Респективно и консумацията на електроенергия е с 30% по-малка, като за това до голяма степен допринася и по-бързото свързване. За да свържете смартфон към рутера, не е нужно да правите нищо сложно. Благодарение на технологията Huawei Share, трябва само да докоснете смартфона до корпуса на AX3.

Дори помещението в което е поставен новият Wi-Fi 6 рутер на Huawei да не е еднопространствено, това по никакъв начин не трябва да ви притеснява, защото излъчваният сигнал е толкова силен, че той без проблем може да премине през плътна стена или дори плоча между два етажа. 

 

 

Това се дължи до голяма степен на наличието на технологията Dynamic Narrow Bandwidth, която се основава на Chipset Synergy. Huawei са решили и проблема с покритието в така наречените "мъртви зони". AX3 рутерът засилва слабите връзки и подобрява безжичното покритие с 4 независими усилвателя на мощността. 2 от тях са за 2.4 GHz, а другите 2  за 5 GHz.

Huawei AX3 има TEE (Trusted Execution Environment) и Microkernel, които защитават напълно хардуера, софтуера и данните които минават през устройството. AX3 е сертифициран също така с CC EAL5, което го прави достатъчно надежден дори за работа в търговска среда.  

 

 

И на финала на нашето видео ревю, ще акцентираме още веднъж върху една от ключовите характеристики на Huawei AX3 .Скоростта с която можете да се свържете смартфона си към рутера си в 5GHz диапазон е цели 2400Mbps или иначе казано 2.4GBps...която и от двете мерни единици да си изберете, това е невероятно бърза скорост.

Толкова бърза, че потокът на информация към смартфона ви направо лети. Тук спомагателен и не по-малко важен от Wi-Fi 6 фактор е четириядреният процесор Gigahome, който позволява на AX3 най-добре да се отключи възможностите си.

 

С такава скорост, буферирането което преди време всички приемахме за нещо нормално, вече ще възприемаме като нещо от миналото. Тестовете ни показват, че с Huawei AX3 онлайн игрите вървят също толкова добре, колкото и когато играем офлайн. Всичко се случва направо светкавично.