За никой не е тайна, че пандемията с COVID-19 промени социалният и икономически живот на цялото човечество. Сериозни промени се наблюдават и в технологиите. Ако преди година очаквахме с нетърпение автономните автомобили, за да можем просто да си почиваме возейки се, вместо да шофираме, то днес безпилотните автомобили намират много по-важно приложение.,

Те могат значително да помогант на човечеството в борбата със смъртоносният вирус. Това става ясно от новината, че Huawei пуска като за начало в Тайланд новите си безпилотни автомобили "5G unnamed vehicle". Те ще се използват за пренсяне на лекарства, проби и PCR тестове между болниците в азиатската държава.

 

 

В нея към момента има регистрирани 3250 болни и 58 починали, което е нищо на фона на почти 70 милиона население. За сравнение в България населението е 7 милиона, болните 8638 и 299 починали. Въпреки обнадеждаващите цифри обаче, властите в Тайланд продължават да спазват строги здравни мерки, за да се предпазят от потенциалната по-голяма втора вълна на вируса.

Една от тези мерки са именно въвеждането на безпилотните електромобили на Huawei, които се смята, че ще намалят значително риска от заразяване на медици при контакт с болни от COVID-19 пациенти. Идеята е машината сама да доставя лекарства на вече болни пациенти, без те да имат физически контакт със здрави хора. Докосването до повърхността му е сведено до минимум, защото посредством камера пред вратата си, той дава възможност за лицево разпознаване и въвеждане на жестови команди.

 

 

В Тайланд мобилната 5G мрежата вече работи и така електромобилите на Huawei имат всичко необходими от се движат безпроблемно по улиците. Huawei 5G unnamed vehicle е снабден с огромно количество сензори, които разпознават автомобили, пешеходци и други предмети по пътя на футуристичното превозно средство. Това го прави 100% безопасен и надежден. Транспортният автомобил може да се движи както самостоятелно, така и да се управлява от разстояние. Компактните му размери му позволяват да стига до трудно достъпни места, до които големите автомобили и линейки не могат да стигнат.  

Ще ви припомним, че Huawei вече има не един и два реализирани "Smart Car" проекта. Компанията има зад гърба си различни разработки, като един от най-известните бе анонсират по-рано този месец.

 

 

В него Huawei си партнират с китайската компания BYD и представят първият в света електромобил (Baojun RC-6) базиран на HarmonyOS управление с поддръжка на HiCar, която позволява автомобилът да се управлява посредством смартфон.

 

Още от Digital.bg: Какво знаем в аванс за смартфона Huawei P50 Pro - Цена, иновации, дизайн и технически характеристики (Видео)

 

Музика: Bensound.com