Всички познаваме добре HTC One - серията в която вече има десетки смартфони с пластмасов или флагмански метален корпус. Докато очаквахме на пазара да се появи новият One, по време на MWC 2017 тайванската компания ни изненада с изцяло нова линия която се казва U и вече има цели 2 устройства. U Ultra и U Play имат изцяло нова концепция за HTC, а и като цяло за пазара на смартфони. Те са компактни, стъклени и доста фешън. В това свое ревю, екипът на Digital.bg ще ви запознае подробно с по-големият от двата, на който и спокойно можем да дадем титлата „Новият флагман на HTC”

 

 

U Ultra е приятен на пипане и независимо от големите си размери стои стабилно в ръката ни. Първоначално очаквахме да се пързаля много, но приятната изненада е, че грешим. Той има цели 5.7” дисплей, като профилът е сравнително тънък. Ако измерваме най-издадената точка на гърба, то U Ultra е дебел 8мм, но това не е най-издадената му точка на корпуса като цяло. Заради сериозно стърчащата камера, дебелината нараства до 9.8мм.

 

 

Ако преди години всички производители на смартфони се състезаваха, кой ще сложи върху устройствата си по-голямо и биещо на очи лого, то днес нещата стоят по коренно различен начин. Почти никой не слага лого в лицевата част, а това върху гърба става все по-десентно. Последното доказателство беше Huawei P10 при който трябва да се загледаш за да забележи лого. U Ultra обаче бие всички в това отношение.

 

 

HTC върху перленият му груб се забелязва само под определено ъгъл. Този стил бранда е нарекъл liquid surface. Да интересно е…но поне при нас поражда смесени чувства. Вие как смятате, красиво ли е или не? Коментарите ви очакваме във формата за дискусии тук долу.

 

Цветове

Гърбът е като магнит за пръстови отпечатъци, нормално все пак е стъклен. За щастие обаче се почиства лесно. Телефонът има 4 цветови варианта - Brilliant Black, Sapphire Blue, Cosmetic Pink и Ice White. Заради това, че са по-светли, по вторите, дори да има отпечатъци, личат много по-малко.

 

Стъкло и Алуминий

Когато за първи път в ръцете ни попадна за тест iPhone 7 Jet Black, веднага си казахме „Браво на Apple за смелото и атрактивно решение с огледалния корпус!” Само след няколко дни работа обаче добавихме към положителната си оценка и сериозен негатив – това беше най-драскащата се повърхност която някога бяхме срещали. Гланциран алуминий – моля ви, повече никога не ни причинявайте това.

 

 

Задният капак на U Ultra изглежда по подобен на споменатия Jet Black, но материалът е стъкло и то с добра протекция, защото не се драска не само при носене в джобове, но дори и когато в тях сложим ключове и монети. Не ви съветваме да го правите обаче, защото тогава рискувате да нараните периферната лайсна, която пък е алуминиева и следователно при търкане в метал ще се издраска.

 

3.5мм Аудио жак

Предвид, че HTC U Ultra e дебел 8мм, тежи 170гр., има 5.7" дисплей и не е водоустойчив, искаме да попитаме нещо - защо няма аудио жак. Да, разбираме, че сме в ерата на безжичните технологии, но точно тази 3.5-милиметрова дупчица е толкова полезна. Например аз използвам смартфона си за плейър – в къщи го свързвам към аудио системата си, когато отида някъде споделям музиката си, дори в колата го свързвам през AUX към касетофона, а както знаем доста коли на повече от 5 години имат вградено аудио без Bluetooth и възможност за демонтаж.

 

 

Да и Apple също го махнаха и оставиха поне универсалният си Lightning в който можете да включите специалните им слушалки. Но по всяка вероятност при iPhone 8 ще коригират тази грешка. Решение има и то е преходник от Type-C към 3.5мм, полезна джаджа която струва само няколко лева. Ние получихме за тест U Ultra без кутия и аксесоари, така че не можем да ви кажем дали базово в окомплектовката му имате такъв. 

 

Стерео Boom Sound

Като изключим това мааалко неудобство, периферията на U Ultra е подредена интуитивно и бутоните са удобни за работа. Някои марки до ден днешен при алуминиева странична лайсна използват пластмасови бутони, но HTC не е сред тях, защото тук дори бутоните са от алуминий. Голям плюс е и вграденото стерео озвучение с Boom Sound софтуер, то ни изненадва приятно с много силен и в същото време качествен звук.

 

 

Единият високоговорител е тук долу, а другия се намира А-симетрично в горната част над дисплея. Ето и един саунд тест от който да добиете реална представа какво имаме предвид.

 

Очаквайте

Очаквайте и утрешното ни видео ревю, в него ще разгледаме и тестваме дисплея на HTC U Ultra, ще подложим на различни изпитания хардуера и батерията му.