Ще ви попитаме нещо. В кой цвят най-често се предлагат смартфони? На първо място са черни, следвани от графитено сиви, сребристи и бели. Истината е, че много рядко се случва да видим устройства с по-нестандартни цветове. Като например това на екраните ви - HTC Desire 628 който Digital.bg ще разгледа в днешното си ревю определено ще успее да привлече вниманието ви с визия.

 

 

Но не това е най-важното в даден смартфон – сигурно ви интересува още, какъв е хардуерът му, дисплеят предава ли добре, батерията с достатъчно голям капацитет ли е и камера снима ли качествено? Отговорите на всички тези въпроси предстои да научите в следващите минути.

 

 

Както вече казахме, още щом отворим кутията му, първото нещо което ни прави впечатление в Desire 628 е неговият дизайн и по-конкретно свежите цветове в които е решен корпуса му. Sunset Blue зад което се крият Синьо и цикламено е идеална комбинация за младежи или дами. Освен него, в търговската мрежа можете да попаднете и на модел с бял капак и лицева част, съчетани със синя периферна лайсна.

 

 

Споменавайки лайсната, откриваме един дефект в сглобката на смартфона, която като цяло е добра. Но капакът над SIM и microSD картите не се затваря плътно в долната си част.

 

Вашето мнение

Възможно е да е изолиран случай на нашата тестова бройка, но може и е проблем на цялата серия. Тук ще се радваме да чуем и вашите наблюдения по темата, ако вече притежавате Desire 628 или сте разглеждали такъв в магазин – имал ли е подобен проблем с плътността на затваряне на капака? Коментарите си можете да оставяте във формата за дискусии по-долу или на нашата Facebook страница.

 


Като усещане в ръката ни, Desire 628 стои добре, благодарение на наподобяващото гума покритие, той не се пързаля в ръката ни, но пък за сметка на това се цапа стабилно. 8.1мм дебелина са добро постижение за 5” смартфон, ширината 70.9мм също, но по отношение на височина HTC малко са попрекалили – 146.9мм. За нагледна съпоставка ще използваме миналогодишният флагман LG G4, който имаме под ръка.

 

 

Забележете, неговият дисплей е цели 5.5”. Това се дължи на прекалено голямото пространство в късите страни около дисплея на Desire 628. Гледайки двете решетки там, бихме предположили, че имаме поне стерео озвучение, но не - високоговорителят е само един и е долу. Горе се намира слушалката, а под нея сензор отчитащ околната светлина.

 

Дисплей

Вече споменахме, че HTC Desire 628 е с дисплей с 5” диагонал. Резолюцията му е средностатистическа - 1280x720 пиксела, от което следва, че плътността на пикселите за 1” е 294ppi, с 0.0865мм размер на всяка от точките. В резултат образите са с достатъчно добра детайлност, подходяща за гледане на видео и игра на игри с базови графични изисквания.

 

 

Макар HTC да използват маркетинговото названи Super LCD 2, матрицата на дисплея е обикновен IPS от среден клас. Сами можете да се убедите в това само след няколко минути работа с телефона. Потвърждават го появата на жълти и виолетови отенъци когато гледаме дисплея под ъгъл. Това обаче по никакъв начин не значи, че дисплея е лош - например след калибровка отчитаме, че погледнат фронтално, дисплеят пресъздава цветовете максимално реалистично. Температурата е с равномерно разпределение, независимо от яркостта. Която всъщност не е никак висока - средно около 200cd/m2.

 

 

Последствие комбинирайки всичко изброено до тук, екранът има лоши ъгли на странично виждане и е много трудно видим при работа под директна слънчева светлина. Големият плюс е наличието на олеофобно покритие, което намалява следите от пръстови отпечатъци и ви позволява да работите с ръкавици през зимата.

 

Батерия

Батерията на Desire 628 е Li-Ion акумулатор с 2200 mAh заряд. На пръв поглед това не е много голям обем, но реално е достатъчен за да покрие нуждите на хардуера на устройството. Какви са те, ще научите във втората част на нашето видео ревю.

 

 

В нея не само ще подложим на различни тестове и изпитания хардуера на HTC-то, ще го съпоставим с този на различни  негови конкуренти и ще споделим с вас малко известни факти за които вероятно дори не предполагате. Очаква ви още тест на двете камери, който ще отговори нагледно на въпроса ви „Как снима HTC Desire 628?”.