Вижте още: Най-добрият в света! HP ZBook x2 G4 Workstation - Дизайн и Цена 

 

Z-серията на HP е известна с това, че предоставя на притежателите си най-доброто от най-доброто. Във видео ревютата си Digital.bg ви е показвал различни представители на ZBook и те винаги са били впечатляващи. ZBook x2 G4 Workstation обаче е върхът на сладоледа – това е хибридна мобилна работна станция предназначена за най-високият клас потребители, които знаят, че плащат повече от останалите, но са сигурни, че в замяна на парите си получават възможно най-доброто.

Например хардуера и софтуера. Повечето компютри идват без операционна система или в най-добрият случай с инсталиран Windows. ZBook x2 G4 обаче е екипиран от HP с пълно снаряжение от лицензирани програми с които само стартирате машината и сте готови за работа. Освен, че е с операционна система Windows 10 Pro 64, той има още Adobe Creative Cloud и десетки други..

 

А сега, да спрем погледа си върху хардуера, който е нечуван за теблет, защото както вече стана ясно в първата част на ревюто ни в която разглеждахме дизайна на x2, целият хардуер се крие в таблета.  Виждали ли сте някога таблет с толкова сериозно охлаждане. То не е случайно! От тези решетки излиза въздух завихрен от два вентилатора.

 

В основата на хардуера стои 8th Generation Intel Core i7 CPU. Това е 4-ядреният Intel Core i7-8650U с 8MB кеш и стандартна тактова честота 1.9 GHz. Внимание, това е само началото! Ако имате нужда от повече мощност, а вие вероятно ще имате, щом сте си купили толкова сериозна работна станция, чрез Turbo Boost технологията на Intel, процесорът се клоква до забележителните 4.2 GHz. Партниращият вграден графичен процесор е Intel UHD Graphics 620, но освен него, HP са добавили и самостоятелен графичен процесор NVIDIA Quadro M620 с 2 GB GDDR5 памет. SDRAM паметта е 16 GB DDR4-2133 SDRAM. Разделена в два SODIMM слота по 8GB всеки. 

 

Едва ли някой ще се изненада, но за този хардуер няма програма която да се окаже трудност. Всичко тук ще върви гладко и бързо. Photoshp, Premiere Proи производни не успяват да го задъхат, дори когато са стартирани едновременно. Не, че това е геймърска машина, но все пак ще споменем, че тежки игри на високи графични настройки вървят с около 35fps което е доста добър резултат. В това време на сериозно натоварване, заради активното охлаждане, корпусът на таблета остава с температура под 37 градуса. А под повърхността върху която стоят ръцете ви при работа, няма никакви греещи елементи. А тя самата е алуминиева и поставяйки дланите си тук по време на игра, усещате много приятна хладина. Вградена памет е изключително бърза и надеждна. Това е HP Z Turbo Drive PCIe SSD с обем от 512GB.

 

Периферията на x2 G4 е доста сериозна, но това не ни изненадва, все пак тестваме Workstation. В ляво са захранващият порт, 2х Thunderbolt 3 порта, цифров аудио/видео изход HDMI 1.4, USB 3.0 с което можете да зареждате външни устройства, дори когато таблета е изключен, четец на SD карти памет и Fingerprint сензор за отключване с пръстов отпечатък.

 

 

В дясно се намират кобиниран аудио жак, бутон за активация и регулатор за силата на звука.

 

 

Както всичко останало и дисплеят на ZBook x2 G4 е най-доброто което може да се интегрира в подобен тип устройство.  Това е 14" IPS тъчскрийн матрица с 4K разширение. 3840 x 2160 пиксела гарантират невероятна детайлност с 315 PPI и 0.0807мм размер на всеки от пикселите . Като база за сравнение, с такива резултати не могат да се похвалят дори някои хубави смартфони днес. Дори при iPhone 8 плътността на пикселите за 1“ е 326, а това е най-новият модел на Apple.

 

 

Освен с изключителна детайлност, дисплеят на HP-то може да се похвали и с феноменално цветопредаване. На първо място това се дължи на технологията  HP DreamColor. Дисплеят има 1 милиард цветови оттенъка и покрива на 100% от Adobe RGB гамата. Няма смисъл да ви разказваме повече за цветовете и картината – най-добре погледнете кадрите на екраните си. Тук само ще добавим, че Anti-glare покритието на този дисплей е толкова добро, че той е идеално видим дори да работите на плажа под ярко греещото лятно слънце.

 

 

Батерията която захранва всичко изброено до тук е 4-клетъчен HP Long Life Li-ion polymer акумулатор със сериозните за подобно устройство 70 Wh заряд. По време на тестовете ни те се оказват достатъчни за 10 часа активна работа на максимално натоварване или почти двойно повече с умерено. Важно е също така да се отбележи, че хибридният лаптоп разполага с HP Fast Charge благодарение на който само за 30 минути, зареждате батерията от 0 до 50%.