Технологичният гигант разкри повече детайли за новия си мащабен план за преструктуриране на своя бизнес. Драстичните мерки ще обхванат до 16% от всички служители на компанията по цял свят. Според официалните данни в момента НР има персонал от 55 хил. души. Това означава, че реорганизирането може да засегне между 7000-9000 души. Някои от тях ще бъдат принудени да напуснат и да продължат кариерата си другаде, а други ще се съгласят на програми за по-ранно пенсиониране.

 

Прогнозите на компанията са стратегията за преструктуриране на бизнеса да доведе до годишни икономии в бюджета от приблизително $1 млрд. до края на фискалната 2022г. Изпълнението на плана за реорганизация ще позволи на НР да отворят следващата голяма глава в своята история. Успоредно с това НP се съгласиха да изкупят обратно акции за $5 млрд., съобщава Reuters. Компанията очаква да генерира безплатен паричен поток от най-малко $3 млрд. през фискалната 2020г.

 

 

Около 75% от тази сума ще бъде върната обратно на акционерите, чрез тримесечно увеличение на дивидентите им от 10%. За настоящата фискална година прогнозират печалба от всяка акция ще бъде между $2.18 и $2.22. Тази стойност ще се увеличи до $2.22-$2.32 през следващите 12 месеца. Припомняме ви, че новия главен изпълнителен директор Eнрике Лорес ще заеме своя пост от 1 ноември, когато ще наследи на тази позиция Дион Вайслер. Именно под негово ръководство ще бъде изпълнен плана за реорганизация.

 

Още от Digital: HP oбвиниха бившите шефове на Autonomy във финансови измами за $5.1 млрд.