Вижте още: HP ProBook 430 G5 - Бизнес лаптоп с красив дизайн и бюджетна цена

 

Ако търсите нискобюджетен бизнес лаптоп който да има компактни размери, красив дизайн и мултифункционален хардуер, то определено HP ProBook 430 G5 който ще разгледаме тук е едно от актуалните предложения на които трябва да обърнете внимание при избора си.

В първата част на видео ревюто което Digital.bg му посвети, съсредоточихме вниманието си върху дизайна, използваните в корпуса материали и иновации. По тези показатели съпоставихме различните генерации които вече няколко години HP предлага на потребителите. Тествахме още дисплея който макар и с не много голяма зрителна площ. Предоставя на ползвателите си изключително високо качество на картината. Когато един лаптоп ще се използва основно за работа, той трябва да има на разположение достатъчно надежден и производителен хардуер. Това е ясно и на HP, при които ProBook серията винаги предлага най-доброто, с възможност за персонализации спрямо индивидуалните нужди на потребителите.

 

 

Например при централните процесори можете да избирате от Intel Celeron 3865U, през 6-та и 7-ма генерация Core i3-7100U, i5, та чак до 8-ма генерация i7-8550U. За тестовете си, ние сме се спряли на най-атрактивната конфигурация при която съотношението цена-качество е най-добре балансирано. Модела с номерация 2SY16EA и цена от около 1100лв е снабден с 14nm Intel Core i5 8250U процесор с 6 MB SmartCache. Kaby Lake R базираното CPU е 4-ядрено с 1.6GHz стандартна тактова честота.

 

 

Този процесор е супер енергоефективен и при стандартна работа изразходва съвсем малко електроенергия. Едва когато имаме нужда от повече мощност при работа с тежки програми, чрез технологията Intel Turbo Boost процесорът се клоква до цели 3.4GHz. Партниращото GPU е вградено и използва от общата споделена памет. То е Intel UHD Graphics 620 с 300 MHz базова честота и забележете цели 1.1 GHz Max Dynamic. Компактният бизнес лаптоп има 4 GB DDR4 SDRAM, но при нужда от повече, конструкцията на ProBook 430 G5 позволява бърз ъпгрейд. Максимумът е 32 GB DDR4-2400 SDRAM.

 

С този хардуер новият 13.3” ProBook няма да ви подведе при изпълнението на каквито и да е задачи. Той ще се справи дори с по-тежки графични програми, архиви, таблици и обработка на видео. Предвид големината на дисплея и предназначението на лаптопа, едва ли ще го използвате за игра на игри – но все пак е хубаво да знаете, че  средностатистически заглавия като BioShock Infinite ще вървят с около 30 кадъра в секунда на висока графика. Резултат който е напълно задоволителен за лаптоп който не е геймърски.

 

Дори при сериозни натоварвания, 430 G5 остава тих. Средният шум е около 29 dB. Температурата също е под средностатистическата 34 °C, като основната топлина е концентрирана в горната лява страна. Тоест когато работите с клавиатурата, дланите ви се докосват до по-студената метална част долу. Там температурата е около 24 °C.

Вградената в лаптопа памет е доста бърза. Това е M.2 2280 SATA TLC SSD с обем от 128 GB. При нужда от повече пространство, HP предлагат SSD Toshiba до 512 GB, хибрид или HARD диск до 1 TB SATA с 5400 rpm.

Въпреки компактните си размери, HP ProBook 430 G5 има много богата периферия. В ляво, където е изнесена и основната решетка на охлаждането се намират Kensington lock, USB 3.0 Type-A, комбиниран аудио жак и четец на SD карти памет. Същинският арсенал се намира в дясно. Това са последователно подредени USB Type-C, пълноразмерно USB 3.0 Type-A, цифров и аналогов аудио/видео изходи HDMI, VGA, Ethernet и захранващ порт.

Батерията която захранва всичко изброено до тук е 3-клетъчна, HP Long Life Li-ion  с 48 Wh заряд. Типично за ProBook серията, този акумулатор е доста надежден и предоставя на потребителите забележително време за автономност. По време на тестовете си постигаме средно около 7 до 8 часа комбинирана работа. Ако изключим интернета и намалим яркостта на дисплея до минимум (обикновено правим това работейки при пълен мрак вечер), времето за автономност ще скочи до 13 часа.