Повечето производители на лаптопи слагат бизнес потребителите под един общ знаменател. Те се предполага, че са заможни хора които могат да отделят доста сериозна сума за преносим компютър. Това обаче не е правилното мислене, защото има и такива бизнес потребители които биха предпочели да инвестират по-ниска сума в новият си бизнес лаптоп. Точно за тях е предназначени бюджетният бизнес лаптоп който Digital.bg ще разгледа в следващите няколко минути. Уважаеми дами и господа - HP ProBook 430 G5.

Ако поставите лаптопа до по-големият 440 G5, разлика в дизайна им трудно може да бъде забелязана. Ако обаче сравняваме новата генерация с 430 G4 и G3, то разликите са доста сериозни и се забелязват от пръв поглед. На първо място имаме промяна в цвета и в материалите. Вътрешното пространство вече е направено от алуминий и е решено в черно. Корпусът е по-тънък и вече е дебел точно 2см., а теглото е само 1490гр. Друга съществена разлика е, че отварящият механизъм вече се състои в една централна панта, а не в две отделни. Тя е по-стегната и отварянето с една ръка е невъзможно - ще трябва да си помогнете с втората ръка, задържайки основата.

Сглобката на отделните елементи е много добра. При опити за кривене не се чува припукване, а при директен натиск, повърхността поддава минимално. Погледнат от разстояние лаптопът изглежда като метален. Реално обаче за цялата външна част на корпуса, HP са използвали много ефектно обработена пластмаса която прилича на алуминий. Повърхността е устойчива на цапане и не събира неприятни следи от пръстови отпечатъци. Корпусът на HP ProBook 430 G5 е с MIL-STD 810G сертификат за протекция който му гарантира устойчивост на различни външни влияния.

Долният капак е разделен на две и всеки от отделните компоненти се сваля лесно. Така имате бърз достъп за хардуерни ъпрейди, но за хардуера има какво да се сподели и на него сме отделили по-голямата част от втората половина на това видео ревю.

 

Дисплей

Сега ще споделим впечатленията си от дисплеят който е не по-малко интересен. В ProBook серията 400 при лаптопите на HP има общо 4 модела които през годините получават упгрейднати генерации. Това са 470, 450, 440 и 430. По предпоследната цифра, можете да се ориентирате с какъв размер на дисплея е въпросната машина.  Тази тук е с 13.3“ дисплей, размер който е сравнително рядко срещан при бизнес лаптопите като цяло.  Матрицата на 430 G5 е LCD TN и е с доста висока резолюция. 1920х1080 пиксела, гарантират максимална детайлност на образите. Плътността на пикселите за 1“ е 166ppi, с 0.1534мм размер на всяка от точките.

Средната яркост е 255 cd/m² с 83 % разпределение по цялата площ на дисплея. При тестове с работа на открито, дисплеят остава достатъчно добре видим дори при ярко слънце. Разбира се за това до голяма степен допринася и Anti Glare покритието на дисплея което е постоянна екстра при ProBook серията на HP. Цветовете на екрана са наситени и реалистични, както и сами виждате. Макар да не е с основно предназначение забавление -  ProBook 430 G5 е чудесен за гледане на видео и дори игра на игри.

В игровият контекст е интересно е да отбележим, че независимо, че тестваме бизнес лаптоп, клавиатурата на  430 G5 е много удобна и за игра на игри. Въпреки компактните размери на устройството, бутоните са пълноразмерни и с достатъчно разстояние помежду си.

 

 

При тестове с продължително писане, не забелязахме неудобства свързани с неволно натискане на съседни бутони. Самите те са направени от материал който бързо абсорбира влагата и не позволява запотяване. Тъчпадът също е достатъчно обширен. Той е мултитъч и разпознава жестове. Двата помощни бутона са скрити в долната рамка на пада.

 

 

Вграденото в лаптопа озвучение е доста силно. То се състои от два стерео високоговорителя с 2W мощност. Звуковият тест направен с тях потвърждава, че едва ли ще имате нужда от свързването на външни колони.

 

 

Очаквайте и втората част на видео ревюто което Digital.bg посвети на нискобюджетният бизнес лаптоп HP ProBook 430 G5. В нея не само ще разгледаме и тестваме хардуера. Ще обърнем още внимание на периферията и батерията на това интересно устройство.