HP продължават да бъдат един от глобалните лидери сред корпоративните потребители и IT гигант, който инвестира внушителни средства, за да се адаптира към бързо променящите се събития в сферата на технологиите. Компанията започна още в края на предходното десетилетие да се фокусира изцяло върху софтуера, като бъдещ източник на солидни приходи за бизнеса им. Всичко това закономерно доведе до придобиването на Autonomy през 2011г. за впечатляващата за времето си сума от $10.3 млрд.

 

Това бе ключовия елемент от стратегията на тогавашния главен изпълнителен директор, Лео Апотекер. Ситуацията, обаче се оказа доста по-различна от първоначалните планове, тъй като въпреки официализирането на сделката скоро бе принуден да напусне своя пост. Година по-късно след назначението на Мег Уитман година акциите на НР отбелязаха спад, който в голяма степен бе провокиран от спада в пазарната капитализация на Аutonomy с внушителните $8.8 млрд. Проблемите между двете страни продължават.

 

 

Компанията официално заведе дело срещу бившия шеф на Autonomy, Майк Линч и главния финансов директор, Сушован Хюсеин. Според обвинението на НР двама от най-високопоставените служители умишлено са подправяли счетоводни документи, с което изкуствено са увеличили капитализацията на Autonomy с $5.1 млрд. Подобни практики са довели до нелогично по-високата стойност на компанията в момента, когато НР обявява сделката, предаде BusinessInsider.

 

Maйк и Линч и Сушован Хюсеин отхвърлиха обвиненията и на свой ред заведоха дела срещу технологичния гигант. През последните няколко месеца, обаче двамата станаха обект и на други разследвания от подобно естество. Само след дни започва финалната част от делото на HP срещу Аutonomy, което официално може да сложи край на този казус. Компанията иска да бъде обезщетена от Майк Линч и Сушован Хюсеин за измамите в размер на $5.1 млрд.

 

Бившият шеф на Аutonomy, Майк Линч.

 

Още от Digital: НР и Lenovo са най-големите производители на компютри през 2018г.