Водещите технологични компании, сред които Dell, Microsoft, HP и Intel се обявиха категорично против желанието на американското правителство да увеличи тарифите за китайския внос. Компаниите смятат, че възприемането на подобна бизнес стратегия ще се отрази негативно на търговските отношения между САЩ и Китай. Технологичните гиганти твърдят, че увеличаването на тарифите върху стокообмена между двете държави, който надхвърля $300 млрд. ще има единствено негативни ефекти, информира Bloomberg.

 

Налагането на по-високи тарифи за внос на хардуер от Китай на практика ще доведе до увеличение на цените на американския пазар. В крайна сметка най-ощетени ще бъдат крайните потребители, тъй като ще се наложи да купуват по-скъпи лаптопи, компютри и таблети. Oбщата позиция на компаниите е, че подобни санкции са излишни и единствено могат да навредят на индустрията. Тези процеси ще се отразят негативно не само на дипломатическите отношения между двете страни, но и на икономиката на САЩ.

 

 

Съвместната позиция на компаниите е, че са силно разтревожени за самите потребители. Те няма да имат право на избор и ще се наложи да плащат повече за стока, която е била по-евтина само преди няколко месеца. Изчисленията показват, че средната цена на хардуера вероятно ще се увеличи с около 20% от въвеждането на новите тарифи. В резултат, на което милиони потребители ще предпочетат да продължат работят със сегашните си устройства и ще се откажат от покупката на ново устройство.

 

Още от Digital: Водещите производители на лаптопи отчетоха 10% ръст в продажбите през май