По време на провелото се в началото на годината технологично изложение CES 2016 в Лас Вегас, Hewlett-Packard направиха премиера няколко нови интересни преносими компютъра. Един от тях е EliteBook Folio G1 който в края на миналата седмица Асен Георгиев Managing Director - HP Inc представи за първи път и в България. От тогава тази уникална машина е при нас за обстоен тест, резултатите от който Digital.bg ще сподели с вас в поредица от две видео ревюта.

 

Кутия за подарък

Първото нещо което ни прави впечатление във Folio G1 е неговата луксозна кутия. Тя е идеална за подарък за улегнал човек със сериозен бизнес или просто за някой който харесва джаджите от висок клас.

 

 

Всъщност току що описахме не толкова кутията, колкото самият компютър и целевото му предназначение. Както знаем EliteBook като цяло е серия насочена към бизнеса. Както самите Hewlett-Packard казват, това е устройство с премиум потребителски дизайн в корпоративен клас.

 

Дизайн

Дизайнът, тук той е уникален. Дори феновете на Apple MacBook ще се съгласят, че HP са се справили със задачата отлично. Комбинирани са плавни заобляния и отсечени линии. Долният капак е сваляем, като захващането му става посредством 8 винта които са видими, но не дразнят окото. Целият корпус на Folio G1 е направен от CNC алуминий, а шасито му е магнезиево. Като изключим копчетата на клавиатурата, незначителна част на рамката около дисплея и ето тази лайсна – всичко тук е метал, обработен с диамант.

 

 

Този ефект освен красив е и практичен. Ако загледате корпуса, никъде по него няма да намерите отвори за вентилатори. Има два отдолу, но те са за друго, за какво – ще ви кажем във втората част на видеото ни. Охлаждането на EliteBook-а е пасивно и става благодарение на целият корпус. Така температурата е постоянна и се разпределя равномерно.

 

 

Тестовете ни показват, че дори при максимално натоварване спокойно можем да работим с Folio в скута си.

 

Размери

Тук ще отбележим нещо много любопитно. Спомняте ли си HP EliteBook Folio 1020 G1. Когато го тествахме през 2015г., ние отбелязахме, че с 15.7мм профил и тегло 1245гр, това е най-лекият и тънък ултрабук за бизнеса в света. Е, тествайки Folio G1 днес, имаме удоволствието да ви съобщим, че той е с 21% по-тънък и с 15% по-лек. Така вече рекордните стойности са 12.4мм и тегло от под 1кг. Да съпоставим стойностите – знаете ли, че EliteBook Folio G1 е дебел колкото 6лв…не все още няма банкнота с такъв номинал, дебел е колкото 6 монети от по 1лв. Всеки от вас използва в ежедневието си батерии АА нали? Е този Ultrabook е по-тънък и от тях.

 

 

Така, че това HP е най-тънкият преносим компютър в света. Когато го отворим, пък изглежда сякаш ще се порежем на него. Да това в ръката ми не е сламка, а EliteBook Folio G1. Отварящият му механизъм ви позволява да го поставите легнал върху масата и да работите с дисплея като с таблет или да правите презентации пред клиенти. Независимо, че е елегантен и компактен, компютърът е с MIL-STD сертификат за протекция издаван от американската армия.

 

 

В 120-те хиляди часа тестове които преминават всички компоненти участва и споменатата преди малко панта. Тя ни изненада приятно със здравина и стегнат ход на движение. Макар да няма заключващ механизъм, горният капак стои прилепен към шасито когато лаптопа е затворен.

 


Ако се питате защо HP са интегрирали в корпуса на капака споменатата по-рано пластмасова лайсна, сега ще ви издадем отговора. Там се намират антените за Wi-Fi и Bluetooth, както знаем металът прави смущения в радио вълните. По същата причина и в корпусите на много метални смартфони и таблети, също има гумирани или елементи от пластика.

 

Очаквайте

Гледайте Digital.bg и утре, когато нашият обзор на HP EliteBook Folio G1 ще продължи. В него ще ви запознаем подробно с хардуера на устройството, ще го тестваме заедно с дисплея, батерията и клавиатурата. Като за финал ще оставим една много голяма изненада с която HP печелят симпатиите ни.