Вижте още: HP EliteBook 850 G4 - Дизайн, Периферия и КлавиатураТова е HP EliteBook 850 G4, един красив лаптоп който успя за отрицателно време да привлече вниманието ни. В първата част на ревюто което Digital.bg му посвети, успяхме да разгледаме неговият дизайн, използваните в корпуса му материали, клавиатурата, отварящият механизъм, тъчпада и периферията, за които спокойно можем да кажем – Браво на HP, постарали са се да спечелят бизнес потребителите към които е насочена машината.

 

 

Но какво ще кажем за хардуерният пълнеж? Това ще разберем в следващите няколко минути.

 

Дисплей

По традиция за EliteBook серията на HP, винаги имаме на разположение голямо разнообразие от дисплеи, 850 G4 също не е изключение. Неговият екран е с 15.6" диагонал, като възможностите са от съвсем базов HD SVA с резолюция 1366х768 пиксела, през FHD, та чак до UHD при което резолюцията е цели 3840х2160 точки.

 

 

При него обаче и цената е доста сериозна, по тази причина ние тестваме най-удачният вариант 1920х1080 пиксела. Практиката ни го доказвала нееднократно. Както и сами виждате, картината тук е много добра, веднага ни прави впечатление високата яркост. Измерваме средно 350 cd/m² което съпоставимо с конкурентни модели като Dell Latitude 15 E5570 и Acer TravelMate P658 е значително по-добро. Същото можем да кажем и за разпределението на яркостта по цялата площ на дисплея - 90%.

 

 

В резултат при теста ни с тапет с черен цвят не отчитаме ясно открояващи се по-светли и по-тъмни петна. Ъглите на странично виждане не са високи, но конкретно тук това е търсен ефект, защото както знаем не е хубаво в една бизнес машина всеки да наднича какво правите на екрана си.

 

Хардуер

Също както при дисплея и при хардуера на EliteBook 850 G4 имате доста възможности за конфигуриране. Централните процесори са общо 4, два от които i7 7600U и 7500U, един i5-7300U и един по-базов, ако изобщо някой може да нарече последно поколение Intel Core i3-7100U "базов". Ние обаче тестваме върховият вариант, който е 2-ядрен с 4MB кеш и стандартна тактова честота 2.8GHz. Казваме "стандартна", защото както се и очаква CPU-то поддържа технологията Intel Turbo Boost и при нужда от повече мощност се клоква до цели 3.9 GHz.

 

 

Реално няма нещо което да успее да затрудни този 7-ма генерация Kaby Lake процесор на Intel. Достатъчно красноречиво доказателство на това е, че процесора бележи почти 5000 точки в PCMark 8. Като база за зравнение  Lenovo ThinkPad X1 Carbon който беше с процесор 6300U постигна преди време 3950 точки. Макар да използва вградена видео карта в лицето на Intel HD Graphics 620, EliteBook 850 G4 се справя достатъчно добре с графичните задачи които му поставяме. Интересно е да се отбележи, че в 3DMark 11 видео картата бележи 1536 точки, а например NVIDIA GeForce 930MX 1858.

 

 

Ако все пак искате повече, HP ви дават възможността да добавите и външна видео карата AMD Radeon R7 M465 с 2 GB GDDR5 самостоятелна памет. При RAM паметта също имаме възможност за избор - като максимумът е 32 GB DDR4 2133. Ние сме "скромни", тестовата ни бройка е с 8 GB SDRAM които са напълно достатъчни за много над базови нужди.

 

Тест с игри

А сега е време за любимият ни тест – играта на игри, макар че EliteBook 850 G4 в никакъв случай да не е геймърски. Избрахме Tomb Raider която на минимална графика постига цели 85fps, а на висока 28 кадъра в секунда. В същият момент при максимално натоварване измерваме и не много високи температури по корпуса - HP са се справили добре с охлаждането. Средната температура е 35 °C, като в долната част където стоят китките ни при работа отчитаме около 26 °C.

 

 

Разбира се за тези добри резултати спомага и факта, че тук имаме SSD при което няма механично въртене и следователно допълнително повишаване на температурата. По отношение на сториджа HP също са доста гъвкави. Можете да избирате измежду общо 9 варианта - SSD-та от 128GB до 512GB и HARD дискове от 500 GB SATA с 7200 оборота в минута, до 1 TB SATA с 5400 rpm.

 

Батерия

Батерията която дава енергия на всичко изброено до тук е 3-клетъчен HP Long Life Li-ion акумулатор с 51 Wh заряд. По време на тестовете ни той се оказва достатъчен за около 8 часа активна работа с едно зареждане. Ако изключим интернета и намалим яркостта на дисплея до минимум, то времето за автономност скача до почти 18 часа.