Вижте още: Лаптоп HP EliteBook 840 G5 - Тест на дисплея 

 

Благодарение на поредица от подробни видео ревюта които Digital.bg му посвети – вече разпознавате характерният силует на бизнес лаптопа до мен. Да, това е HP EliteBook 840 G5.

До тук разгледахме дизайна, размерите и използваните в корпуса материали, като ги съпоставихме с тези които HP са използвали при предишното поколение HP EliteBook 840 G4, което също сме ви показали преди време във видео ревю. Както знаем, HP е марка която се грижи за бизнес потребителите и за угажда на всичките им капризи. Та в този ред на мисли, разглеждайки дисплея отбелязахме, че той има общо 15 разновидности, според нуждите на всеки. Отчетохме коя от тях е с най-добро съотношение цена-качество и я тествахме обстойно.

 

Няма да ви преразказваме всичко, ако сте пропуснали да гледате тези две видео ревюта – директни линкове към тях има тук долу. А сега, идва ред да надникнем вътре в лаптопа, за да разберем какви са техническите му характеристики и как се справиха те с нашите нелеки изпитания.

Също както при дисплея и при хардуера HP дават на потребителите богат избор от възможности за конфигуриране. При централните процесори няма слаби, всичко е топ като дори „най-базовият“ е Intel Core i5-8250U, а топ вариантът е Intel Core i7-8550U. И двата са много бързи, но ако гоните по-ниска цена на лаптопа, бихме ви препоръчали i5-цата. Тя се явява наследник на доскорошният бестселър Intel Core i5-7200U който HP предлагаха и при EliteBook 840 G4. Новият модел е надградила базата на предходното CPU значително. Процесорът е с 4 физически ядра и 15W TDP. Стандартната тактова честота е 1.6 GHz, която при клок чрез Turbo Boost се увеличава на 2 пъти и достига до цели 3.4 GHz. Процесорът работи бързо и в същото време консумира малко електроенергия. 

 

По отношение на видео картите, отново в зависимост от нуждите ви, можете да изберете лаптопа с вградено GPU Intel UHD Graphics 620 или в комбинация с видео карта със самостоятелна памет. Това е AMD Radeon RX 540 с 2 GB GDDR5 памет и ако изберете тази комбинация цената на лаптопа няма да стане прекалено висока. Например с Лаптоп HP EliteBook 840 G5 3UP90EA е с i7 процесор и RX 540, като цената му в България в момента е 2667лв. При RAM пеметта, вариантите са 4 GB DDR4, до 32 GB DDR4 2400, разделени в 2 слота по 16 GB.

 

 

Дори да заложите на по-достъпният вариант с I5, вградено GPU и 8GB RAM, всичко ще върви идеално гладко.  В Cinebench R15 такава машина бележи около 145 точки, в PCMark 8 4835, а в Octane V2 почти 30 000. И макар това да не е геймърски лаптоп - игри като BioShock Infinite ще вървят с над 25fps на средна графика. Ако изберете вариант с AMD видео карта, то същите кадри в секунда ще постигате и с доста по-тежката The Witcher 3.

 

При тежки натоварвания, температурата на лаптопа остава в значително под стандартните 40°C. Средно измерваме 33°C. Този добър резултат се дължи на три фактора – удачно подбраният хардуер, изцяло металният корпуса и добре изчислените охлаждащи отвори. Студеният въздух се засмуква от един вентилатор долу, а топлият се извежда от решетката в ляво. Внтилаторът е със специален лагер и генерира шум с едва 36dB(A).

Докато гледаме лаптопа обърнат наопаки, ще отбележим, че долу имате бърз достъп до два отделни RAM слота, така при нужда можете да ъпгрейднете лесно и бързо, без да ви се налага да разглабяте цялата машина. Сториджа на машината е е SSD с обем от 128 GB M2 SATA-3 TLC, до цял 1 TB PCIe NVMe TLC SSD. За някои пазари се предлага и нестандартният Intel Optane 118 GB PCIe NVMe 3D Xpoint SSD.

Независимо от компактните му размери, периферията на лаптопа е повече от функционална. В ляво има дори слот за Micro-SIM карта, който гарантира интернет, там където няма Wi-Fi. Следват комбиниран аудио жак за микрофон и слушалки, USB 3.1, цифров аудио/видео изход HDMI 1.4b, RJ-45, изход за докинг станция, USB Type-C порт с Thunderbolt и зхранване. Доста нали?! Но това не е всичко. В ляво има още Kensington, друго USB 3.1 и SmartCard reader.

 

Батерията която два енергия на Единственото нещо което се предлага само в един вариант при EliteBook 840 G5 е батерията. Тя е 3-клетъчен HP Long Life акумулатор с 50 WH заряд който по време на тестовете ни се оказва достатъчен за около 7 часа активна работа. Ако гоните максимално време за автономност, изключете интернета и намалете яркостта на дисплея до минимум. Тогава капацитетът ще скочи до почти 19 часа.