Обикновено супер мощните лаптопи са и с по-големи размери. Това е чудесно, ако сте дизайнер който обработва снимки, ще правите видео монтаж или ще играете игри. Има обаче потребители, за които е много важно лаптопът им не само да бъде мощен, но и достатъчно компактен. В повечето случаи, това са бизнес потребителите които често пътуват и за тях компактният размер е голямо предимство. Представяте ли си, костюмиран мъж който по време на полет вадите 17.3“ лаптоп в скута си и започва да проверява кореспонденцията си.  Вече сигурно ви стана интересно, какво Digital.bg ще ви покаже в това свое видео ревю?! Уважаеми дами и господа - HP EliteBook 840 G5.

Също както HP EliteBook 830 G5 който вече ви показахме в подробно видео ревю и 840 G5 е надграден значително. Той не е просто фейслифт на предшественика си, а съвършено нова машина, както във визуално, така и в хардуерно отношение. На първо място цветът на 840 G5 е променен в сравнение с този на предшественика си. Почти целият лаптоп е направен от алуминий, като забележете вътрешната част около клавиатурата и периферията са направени от едно цяло парче метал. Задният капак също е алуминиев, като само в горната му част контрастира парче поликарбон. 

 

То е там с техническа цел, под него се намират двете антени за Wi-Fi. Както знаете, вълните на интернета имат смущения при преминаване през метал. Като форма, ще отбележим, че спрямо 840 G4 който имаше повече заблени ъгли, тук HP залагат на отсечените линии и ръбове. Изцяло в синхрон с новото лого на бранда, което се вижда върху капака.

 

 

Държейки лаптопа в ръка, можем да кажем, че усещането определено е за нещо премиално и скъпо, дори по-скъпо отколкото всъщност е. Тук е момента да отбележим, че цената на HP EliteBook 840 G5 към момента в България е около 2350лв. От металите, освен алуминий, в тялото на лаптопа има и магнезий, той е основна част от шасито, което можем да определим като много здраво. Все пак не случайно HP са един от малкото производители, които имат лаптопи с MIL-STD сертификати за здравина. Сглобката на отделните елементи при 840 G5 е безупречна. При натиск и опити за кривене, конструкцията не поддава, пързаляйки пръст между отделните елементи, не маркираме дефекти и ръбове.

Както вече стана дума – размерите на HP EliteBook 840 G5 са доста компактни - 326мм на 234мм, с дебелина от само 17.9мм. Това е по-малко, дори от HP EliteBook 840 G4, при който габаритите са 338мм на 237мм, при дебелина от 18.9мм.  Както виждате, профилът е доста тъничък, съвсем близко до 16-те милиметра на Lenovo ThinkPad X1 Carbon който можем да определим като своеобразен рекордьор в класа.

 

 

Отварящият механизъм е много здрав и стабилен. Привидно изглежда, че имаме една централна панта, но всъщност конструкцията е доста по-сложна и интересна. Тук вътре има здрава стоманена шина, която е захваната посредством две скрити панти в двата края на шасито. Така горният капак, освен че стои стабилен и не се раклаща, коагто държим лаптопа в скута си при пътуване, отваря се с един пръст и не позволява на капака сам да се отваря леко когато е в чантата (често срещан проблем при по-евтините маханизми). Тук HP определено имат един голям плюс от нас.

Клавиатурата на лаптопа е малко по-специална от обикновено. Тя е Dual Point spill-resistant и при заливане с вода, не позволява капките да влезнат през нея и да повредят хардуера. Клавиатурата е много удобна за работа - бутоните са големи 16мм на 15мм и са с ергономична, добре прилягаща към пръстите форма. Съвсем очаквано предвид, че тестваме 14" лаптоп, нямате нълпад нимерационен блок, но за сметка на това в средата намираме тракпойнт.

 

Типична за EliteBook сериите екстра, която е много полезна при графични задачи, а и не само. Заради функционалността на тракпойна и тъчпада е с 2 горни механични бутона. Той е с размери 110мм на 60мм, което е повече в сравнение с предишното поколение 840 G4 при което тъчпадът беше 100мм на 55мм.

 

 

До тук с дизайна и използваните в HP EliteBook 840 G5 материали. Вече добихте една ясна представа за колко качествен бизнес лаптоп става дума тук. Някои потребители избират новото си устройство именно по визуални признаци, но конкретно в този клас, по-голямата част от хората търсят основно технически параметри. В тях се включват дисплеят, хардуерът, батерията и още съпътстващи екстри.

 

 

Тях предстои да разгледаме в продължението на видео поредицата която Digital.bg посвети на HP EliteBook 840 G5. Междувременно, ако искате да разгледате видео ревютата и на други нови модели лаптопи, можете да кликнете на раздела „Видео“ тук горе.