Ако купувайки бюджетен лаптоп, търсим единствено ниската цена, голям дисплей с прилична резолюция и хардуер който да не забива, то във високият клас изискванията на потребителите са доста по-сериозни. Още повече когато говорим за бизнес потребители, които пък са най-взискателни в изискванията си. От години насам има една марка която познава много добре вкуса на точно тези потребители и знае как да задоволи дори най-малките им прищявки. Досетихте се, става дума за Hewlet Packard и в това свое видео ревю, Digital.bg ще ви покаже един от топ бизнес моделите на бранда. Уважаеми дами и господа - HP EliteBook 830 G5.

Дори самото "генерация 5" в края подсказва, че този лаптоп има дълбоки традиции и много предшественици. Ако използвате търсачката на сайта ни, можете да изгледате и техните видео ревюта, за да проследите историята на EliteBook 830. Така, ще разберете, че спрямо предишното 820 G4 поколение (няма 830 G4), G5 не просто е претърпял частичен редизайн, но и значителен функционален ъпгрейд в доста насоки. Чисто визуално, HP са загърбили облият дизайн на предишните предсатвители на серията и са го заменили с извивките които въведе преди време HP Spectre X360. Като цяло такава е тенденцията и сред другите сериозни брандове.

Цветовете на EliteBook 830 G5 отново са умерени и не бият прекално много на очи - сребристо сиво и черно около диспле. Новото лого на HP е върху горният капак, а материалите от които е направено устройството са алуминий, магнезий и поликарбон. Например горната част на задният капак е направена от последният материал, а не от метал, защото под нея се намират WWAN антените. Едва ли някой ще се изненада, ако кажем, че сглобката на отделните елементи е идеална. Вграждаме се от съвсем близко разтояние и не забелязваме проблеми. Тестовете ни с директен натиск и усукване също потвърждават първоначалните ни впечатления - не се чуват припуквания и конструкцията на поддава. Все пак не случайно Hewlett Packard са известни с това, че доста от лаптопите им са с MIL-STD-810G сертификати за здравина, които се издават след тестове от американската армия.

Отваряйки горният капак отчитаме, че това може да стане дори сам ос един пръст. Еднокомпонентният механизм се движи плавно, но в същото време в крайно отворено положение, дърци дисплея стабилно и при работа с лаптопа в скута, няма разклащане и неприятно скърцане. Единственото нещо което можем да определим като минус е ограниченият до 135 градуса ъгъл на отваряне на капака.

Погледът ни слиза надолу и се спира върху клавиатурата. Тя е от Chiclet тип, който се е наложил като стандартен за новата моделна линия на HP. В сравнение с други клавиатури при лаптопи на бранда, тук има малко по-различна функционалност на някои бутони, като те са оптимизирани за бизнес потребители. Например можете ди ректн ода приемате и да отхвърляте повикване което се предполага, че е синхронизирано през Bluetooth със смартфона ви. Чисто хардуерно промени също има, например в сравнение с предното поколение 820 G4, Enter бутонът е малко по-голям и респективно удбен за работа при натискане с малния пръст на дясната ръка.

 

 

В средата на клавиатурата стои така нареченият тракпойн, заради него и механичните помощни бутони на тъчпада се изнесени в горната му част. И друг път сме казвали, че този гумен кръг който HP наричат "PointStick" е голям помощник при графични задачи, рисуване, че дори и при стандартна работа. За по-любопитните от вас - първите които преди много години въведоха тази екстра бяха IBM. 

 

 

Освен механичните, има още 2 бутона скрити в долната част на ClickPad-а. Той е с размери 100мм на 55мм, което е значително повече спрямо 810мм на 47мм които имахме рри EliteBook 820 G4. Повърхността е направена от горено по химичен път стъкло и е изключително гладка и приятна на допир. 

 

 

В дясно от клавиатурата има Fingerprint сезнро, с който можете да отключвате лаптопа си без паро, а над дисплея е вградена инфра червена камера с HD качество. Тази екстра ви позволява да провеждате видео разговори дори при слаба околна светлина. Над клавиатурата се намира решетката на стерео озвучението, то е дело на Bang & Olufsen и тестовете ни показват, че звукът който възпроизвежда е доста силен и същевременно чист. 

 

До тук с видимото за очите, историята, предшествениците, дизайна и използваните в тази интересна бизнес машина материали. Какво предстои ли? Повярвайте ни интересното тепърва предстои, защото все пак тестваме флагман модел с не много ниска цена, а в такъв винаги има приятни изненади. Ще ви издадем в аванс, във втората част на това видео ревю ще спрем поглед и върху дисплей, хардуера, който е сред големите преимушества на тази бизнес машина. След редица тестове и впечатления от поърва ръка, ще споделим и какви наблюдения имаме над батерията. Колко време издържа тя с едно зареждане и при какви натоварвания.