Това на екраните ви е HP Elite Dragonfly. Всъщност спокойно мога да го държа в една ръка и дори с два пръста, защото този ултрабук тежи по-малко от килограм. Габаритите, дизайна, използваните в корпуса материали, мощният хардуер с 8-мо поколение процесори на Intel и интуитивен Windows 10 Pro 64 софтуер разгледахме в първата част на това видео ревю. Ако сте пропуснали да я гледате, директен линк ще намерите тук долу. А сега ще продължим напред с останалите интересни неща в Dragonfly, а те не са едно и две.

 

Вижте видео ревюто HP Elite Dragonfly - Хибриден ултрабук с тегло под килограм

 

При дисплеите на Elite Dragonfly, HP ви дават възможност за избор между 3 разновидности с 13.3" диагонал, в зависимост от индивидуалните ви нужди и финансови възможности. Базовият вариант, ако изобщо "базов" е точната дума за толкова качествен дисплей е FHD с 400 нита яркост. Вторият вариант е със същата резолюция, но с изключително висока яркост от 1000 нита.

 

Тя ви позволява да работите с лаптопа, дори на припек на плажа, защото дисплеят дори тогава остава добре видим. Тук имате на разположени и технологията HP Sure View 3, която хората с динамичен бизнес ще оценят подобаващо. Таз екстра ще лиши всички конкуренти и други любопитни, които ще се опитат да надникнат отстрани в това което правите на екрана си в момента. Ъглите на странично виждане са изкуствено ограничени. Третият вариант за дисплей при Dragonfly е предназначен за хора, които търсят максимална детайлност на образите.

 

Той е с 4K резолюция, с 550 нита, HDR и 95% sRGB. Този дисплей е идеален за фотографи, дизайнери и други потребители за които всеки нюанс на цвета и детайл в образа е изключително важен. Предвид, че Elite Dragonfly е хибрид с таблет функционалност, всеки един от вариантите е тъчскрийн и върви в комплект с активно HP перо. Всички дисплеи са също така с Corning Gorilla Glass 5 защита от нараняване.

 

С дисплеите можете да работите както с пръст, така и с активният стилус, който отчита различни степени на натиск и е идеален дори за рисуване на картини. Стилусът може да се задържи за корпуса на компютъра на магнитен принцип. Чисто софтуерно, с този бутон на браузъра си или с комбинацията от бутоните (Ctrl+Shift+M), можете да правите бърз скрийншот на това което в момента е на екрана ви и последствие с пръст да нанасяте корекции върху него. Изключително удобно за моментите, в които искате да обясните на някой, какво трябва да направи онлайн.

 

От дисплея, погледът ни слиза малко по-надолу и се спира върху клавиатурата. Със сигурност сте се сблъсквали поне веднъж с проблема, вие или някой около вас да използва шумна клавиатура, която да пречи на околните. Ето какво имаме предвид - ще напишем Digital.bg на хубава клавиатура на настолен компютър. А сега на тази на Elite Dragonfly. Разликата е огромна. HP са акцентирали върху това, че клавиатурата им е ненатрапчиво тиха и определено е така. Въпреки компактното тяло на ултрабука, клавиатурата му е пълноразмерна, с големи удобни за писане на текст бутони, с достатъчно разстояние помежду си.

 

 

При бързо въвеждане на текст няма опасност да натиснете неволно съседни бутони. Клавиатурата е устойчива на пръски вода. Работата с нея на тъмно не е проблем, защото има подсветка с 3 нива на регулиране. Dragonfly има голям мултифункционален тъчпад с два скрити помощни бутона, мултитъч и разпознаване на жестове.

 

 

Разглеждайки вътрешното пространство ще отбележим, че вграденото в ултрабука озвучение е доста сериозно. То е дело на Bang & Olufsen и се състои от 4 високоговорителя с 4 усилвателя, които гарантират силен и чист звук, в комбинация с HP Noise Cancellation софтуер. Крайният резултат можете да чуете от този наш звуков тест, в който достигнатият максимум е 76dB.

 

 

Част от HP Multi-Factor Authenticate 3 нивото на сигурност на информацията е компютъра ви е вграденият в дясно, под клавиатурата сензор за пръстови отпечатъци. Така без да се увери, че вие го използвате, Dragonfly няма да даде достъп до информацията, която има в него. Тестовете ни показват че Fingerprint сензора работи бързо и безпроблемно.

 

 

 

Говорейки за сигурност, със сигурност сте виждали лаптопи с лепенки в централната част на рамката около дисплея. При Elite Dragonfly няма да видите такава, защото HP са интегрирали една на пръв поглед обикновена, но всъщност много полезна екстра, която ще спре недоброжелателите да надничат в личното ви пространство. Става дума за капакът на така наречената  Privacy Camera, който няма шанс да не забележите, кога е отворен, защото в затворено положение има бяла окраска.

 

 

Независимо от супер тънкият профил на тялото, Dragonfly има на разположение и пълноразмерен USB порт. Той е разположен в лявата периферна част и е UAB 3.1 Gen 1. С него можете да зареждате външни устройства, дори когато ултрабукът е изключен. До порта е бутонът за активиране, който е със специфична форма и ненатрпваща се подсветка. Следват Kensington Lock и слот за 4G LTE SIM карта. Той ви позволява да имате бърз мобилен интернет навсякъде по време на бизнес пътуванията си.

 

 

Погледът ни преминава на дясната периферна част, където са разположени 2 USB Type-C 3.0 порта, като и двата са мултифункционални и чрез тях зареждате хибрида на HP. Следва комбиниран 3.5мм порт за свързване на микрофон и слушалки, а в самият край е намерено място и за цифров аудио/видео изход HDMI 1.4. За безжичната връзка с други устройства се грижи Bluetooth 5 Combo, а Wi-Fi 6 връзката е безупречна, благодарение на wireless broadband технология с 4x4 антени.

 

 

Както казахме по-рано в ревюто ни, независимо от компактното си тяло с профил от 16.1мм и тегло под 1кг., Dragonfly има батерия със завидно голям потенциал. Тя е два варианта - 4-клетъчна HP Long Life Li-ion polymer  с 56.2Wh заряд или 2-клетъчна с  38Wh. В зависимост от хардуерната конфигурация, максимумът който може да се извлече от батерията е 24.5 часа с едно зареждане. HP Elite Dragonfly върви в комплект с бързо HP Smart 65W USB Type-C зарядно.