HP са регистрирали високи продажби в глобалния пазар на компютри през второто тримесечие на годината. По този начин компанията успява да изпревари най-големия си конкурент в този сегмент, а именно Lenovo, което превръща HP в най-големия производители на компютри в световен мащаб. Глобалните продажби отчитат спад от 4.3%, в сравнение със същия период през миналата година, което се дължи на недостига на компоненти, предизвикал оскъпяване на редица модели, твърдят анализатори от Gartner. 

 

Оказва се, че НР са реализирали 12.7 млн. продажби за периода април-юни, което е с 3.3% повече, спрямо резултатите им преди година. Любопитен факт е, че това е петото поредно тримесечие, в което HP увеличават продажбите си на годишна база, предаде WallStreetJournal. В момента компанията притежава 20.8% дял в глобалния пазар на компютри и има минимална преднина пред Lenovo, които са с 19.9%. Според данните на Gartner китайския производител е отчел с 8.4% по-малко продажби за второто тримесечие.

 

Dell продължават да са третия най-популярен бранд в този пазарен сегмент и имат 14.7% дял. През второто тримесечие Apple са изпреварили Asus и вече генерират около 7% от продажбите на световния пазар. Въпреки доброто представяне на НР в периода април-юни това е 11-то поредно тримесечие, в което се отчита спад в продажбите на компютри. Почти сигурно ситуацията ще се запази поне до есента. Въпрос на време е да проследим дали HP ще успеят да задържат преднината си пред Lenovo в следващите месеци.

 

Вижте HP The Machine ще е компютъра на бъдещето