HP и Dell продължават да водят сериозна битка в пазара на персонални компютри, но също така се конкурират сериозно и в сървърната индустрия. Aнализатори от Gartner сега публикуваха последните си данни, разкриващи как се е развивал този сегмент през второто тримесечие на годината. Информацията им разкрива, че за този период са продадени повече от 2.6 млрд. машини в тази пазарна ниша, което представлява ръст от 8% на годишна база, съобщава TechRadar.

 

Благодарение на нея разбираме, че HP продължават да доминират глобалния пазар на сървъри и в момента разполагат с дял от 25.2%, което е само с 0.1% ръст в предходното тримесечие. Увеличението в приходите на технологичния гигант е 7.6% , което може да се каже и за позиционирания на второ място технологичен гигант Dell, който генерира 17.4% от продажбите, като при него тази стойност е сходна и достига до 7.1%. IBM е третият най-голям производител на сървъри в света, като доставките на компанията са отчели спад от цели 34.3%.

 

Пазарният деля на технологичния гигант е 13.7%, като той е следван от Lenovo, които имат 8.3% пазарен дял, но са отчели умопомрачителния ръст от 525.5% на годишна база. Мнението на анализаторите е, че ситуацията в пазара на сървъри едва ли ще се промени драстично през следващото тримесечие и очакват баланса на силите в него да се запази. В заключение ще отбележим, че на този етап Huawei е на четвърта позиция с пазарен дял от 4.6%.

 

Вижте как ще изглежда логото на новата компания НР Enterprise