Много хора определят Xiaomi Mi Band 4 като най-добрата фитнес гривна в бюджетният сегмен. Да това беше така, но в минало време. След няколко дни тест, спокойно можем да кажем, че Mi Band 4 отстъпва първата позиция в класа на джаджата която се крие в тази кутия. Уважаеми дами и господа - Digital.bg представя Honor Band 5.

Несъмнено първото нещо което забелязваме е красивият дизайн. За разлика от Mi Band 4 който е осезаемо ръбест, тук дизайнерите са заложили на заоблените форми и плавните преливки. Няма никакви ръбове, дори там където стъклото на дисплея преминава към корпуса. Самият корпуса е направен от поликарбон, който преминава към силиконовата каишка. Тя е еластична и има стандартна закопчалка с допълнителна застраховка. Огромното количество дупки позволяват  

Honor Band 5 да бъде носен дори на много тънка дамска или детска китка. Максималната обиколка за китка пък е 22см. Гривната тежи под 23гр и в един момент буквално забравяте, че е на ръката ви. Корпусът е с устойчив на прах и вода, като е възможно потапяне във вода с дълбочина до 50 метра, отговаряща на 5 ATM налягане. Тоест спокойно можете да плувата с Band 5 върху ръката си. Тук в аванс ще ви издадем, че Smart гривната има SWOLF функция, която се използва активно от плувците. Корпусът на устройството винаги е черен, а при каишките имате възможност за избор между черна, синя и розова.

 

Honor Band 5 има извит в краищата 2.5D дисплей с 0.95" диагонал. Резолюцията е 240x120 пиксела, което гарантира добра детайлност на образите с 282ppi. Важно е да се отбележи, че дисплеят е AMOLED, тоест цветовете му са много добри, а ъглите на странично виждане почти водоравни. Сензорите на тъчскрийна работят добре, дори когато сме с мокри ръце. Темите, цветовете и шрифтовете на дисплея могат да се сменят. Джаджата има жироскопичен сензор, който активира дисплея при улавяне на това движение.

Свързването между Honor Band 5 и смартфона ви става много бързо и лесно посредством Bluetooth 4.2 връзка. И макар Honor да е отделна фирма, тя все пак си остава под шапката на Huawei. Доказва го и приложението с което контролираме показателите на гривната - Huawei Health. След свързване, вече можете да се възползвате от всички възможности на компактната фитнес гривна, а те не са една и две. Крачкомерът работи добре. На моменти отчита крачки, когато стоите в покой, но изминатото разстояние накрая е прецизно. По време на тестовете си. използваме като база за сравнение показателите на професионална навигационна система Garmin.  

 

Интересно е да отбележим, че гривната на Honor има не само пулсомер, но и следи показателите за наситеността на кислород в кръвта ви. За целта трябва да стоите неподвижно и гривната трябва да бъде плътно прилепнала към ръката ви. Екстрата е много полезна не само за активно спортуващи, но и за хора, които са фенове на планинските преходи. Honor Band 5 има още Smart будилник, функция за намиране на телефона, получаване на известия и контрол на аудио плейър.  Джаджата има още възможност да служи като персонален треньор. Във възможностите за спортни активности намираме общо 10 различни, като всяка има персонални критерии за оценка и параметри на постигнатите цели. Можете също така да правите пълен мониторинг на качеството на съня си.

Екстра която е изключително полезна, налична е тук, а Xiaomi Mi Band 4 няма е възможността да управляваме камерата на смартфона си посредством гривната. Всички знаем, че селфитата в цял ръст и кратките видео клипове с упражнения в залата са по вкуса на почти всеки активно спортуващ, особено на фитнес инфлуенсърите. Дистанционното за камерата е много полезно за целта. Тук обаче имайте предвид, че екстрата работи само когато смартфонът ви е Huawei или Honor.

Зареждането става по-много удобен начин и не ви се налага да сваляте каишката, за да стигнете до порта за зареждане. В комплект с Band 5  имате тази докинг станция, която се захваща чрез клик механизъм към гривната. Зареждането става към зарядното на телефона ви или към друго устройство със зареждаш USB порт. С едно зареждане Honor Band 5 може да издържи до 14 дни.

Към момента цената Honor Band 5 в България е от 70 до 80лв. Фитнес гривната се предлага и в портфолиото на родните телекоми. Във Виваком при подписване на договор с абонаментен план, цената спада до 66лв, в Теленор без план е 72лв, а в А1 Band 5 върви само като подарък към смартфона Honor 20 Pro.