Вижте още: Какви новости да очакваме от Huawei в България

 

Как ви се струва да притежават флагман смарфон на известна марка с цена колкото на устройство от среден клас? Не, нямаме предвид някоя от промоциите които видяхме преди дни по време на „Черният Петък”, а за изначално достъпна цена. Такъв смартфон има и той се казва Honor 8. Той е най-добрият смартфон от серията Honor на китайският бранд Huawei. Впрочем, ако ви е интересно да разберете, как точно Honor се отнася към Huawei, можете да разберете в нашето видео „Какви новости да очакваме от Huawei в България„ в което Георги Колев Търговски Директор Мобилни устройства Huawei за България и Македония споделя подробности – линк към него сме приложили над тази статия.

 

 

В първата част на ревюто което Digital.bg посвети на Honor 8, разгледахме основно неговият дизайн, отбелязвайки, че в корпуса на устройството преобладава стъкло, съчетано с малко метал. Разбрахме кои са цветовите варианти в които може да бъде закупен телефона и удобен ли е за държане в ръка. Тествахме дисплея и акцентирахме върху някои основни неща по периферията.

 

Хардуер

Сега ще продължим с хардуера, в основата на който стои 8-ядрен процесор HiSilicon Kirin 950. Същият който използва и показаният от нас преди време Huawei Mate 8. CPU-то реално съчетава два 4-ядрени процесора - Cortex A53 на 1.8 GHz и Cortex-A72 на 2.3 GHz. Основната идея на това разделение е, по-слабият процесор да работи постоянно, изпълнявайки леки задачи които извършваме в ежедневието си – браузване, разговори, писане на съобщения и т.н.

 

 

Чак когато имаме нужда от повече мощност при работа с тежки програми, игра на игри или гледане на видео с висока резолюция, тогава на помощ идва по-мощният процесор. Целта е пестене на електроенергия, но за батерията след малко. Когато играем игри, забелязваме, че дори най-новите заглавия вървят гладко. Тук ще отдадем заслуженото на графичният процесор, който е идентичен с този при флагамна Huawei P9 - Mali-T880 MP4, чиято честота е 900MHz. Друг важен фактор при игра на игри и за гладката работа на смартфона като цяло е количеството на RAM паметта. Тя при Honor 8 е предостатъчно – цели 4GB LPDDR4.

 

 

При вградената памет, положението е следното – можете да избирате между два варианта, 32GB или 64GB, а чрез microSD можете да добавите до още 256GB. Тогава обаче също ще трябва да направите още един избор, според нуждите си. Honor 8 е Dual Sim, но в едното му гнездо можете да сложите или карта за разговори или карта памет, но не и двете заедно. Това не е изолиран случай, а по-скоро тенденция при много марки и модели смартфони.

 

Софтуер

Менюто на тук е достатъчно опростено и интуитивно. Тестовете ни показват, че с него лесно се свиква. Операционната система е Android версия 6.0 Marshmallow, но практиката ни показва че продуктите на Huawei са сред тези които рано получават ъпгрейд към следващите софтуерни версии, така че в най-скоро време можем да очакваме и 7.0 Nougat.

 

 

Батерия

Ръка за ръка с хардуера, върви и батерията. При Honor 8 тя е Li-Po с 3000 mAh зряд. По време на тестовете ни се оказва, че те са достатъчни за около 2 дни комбинирана работа с намалена до 30% яркост на дисплея или 8 часа при максимална яркост и постоянна игра на игри.

 

Цена

В началото на това ревю споменахме, че макар да е флагман, цената на Honor 8 е съпоставима с тази на смартфоните в от среден клас.

 

 

Днес той в търговската мрежа може да бъде намерен за около 800лв.

 

Камера

И на финала на обзора си сме оставили една от характеристиките на Honor 8 по която той много ни прилича на флагмана Huawei P9. Става дума за двете камери върху гърба му. Те работят на същият принцип както при телефона на Скарлет Йохансон. Едната камера снима цветно, а другата черно-бяло. Техническите им характеристики също са почти еднакви. 12 MP, с 1/2.9" размер на сензора и 1.25 µm размер на пиксела. Апертурата е f/2.2, като телефона има насочващ и лазерен автофокус. Светкавицата както се и очаква ся състои от два LED диода, които покриват основните температурни спектри.

 

 

Предната селфи камера е 8MP. Тъй като знаем, че тези технически характеристики вероятно не говорят много на някои от вас, специално за тях е нашето видео ревю Как снима Huawei P9, досещате се къде, за да ви улесним сме приложили директен линк към него.