Вече ви информирахме, че Huawei получиха временен лиценз за Android с продължителност от 90 дни. По този начин компанията ще разполага с време до средата на август, за да се справи със санкциите на американското правителство. Основният проблем за китайския производител е, че търговското ембарго ще ги лиши от достъп до Google Play и приложенията на Google. Бъдещите им устройства също така няма да получават ъпдейти към новите версии на Android, което ще се отрази сериозно на продажбите им.  

 

Eдно от решенията, над което работи Huawei е разработването на собствена операционна система за смартфони. Информацията е на вицепрезидента на компанията за Западна Европа, Тим Уоткинс в изказване за Financial Times. По този начин компанията ще се опита да преодолее негативните последици от неочакваното им изключване от екосистемата от услуги, която предлага Android. Китайският гигант вече тества новия софтуер сред ограничен брой потребители. Кодовото име на платформата е HongMeng, предаде GizChina.

 

 

Решението на компанията не е изненадващо и това е проект, над който се работи от доста време. Настоящите събития ще ускорят финализирането на интерфейса на HongMeng OS. Засега не разполагаме с никакви детайли за начина, по който ще изглежда операционната система, но вероятно скоро ще научим повече подробности. Големият въпрос е как Huawei ще привлекат вниманието на водещите разработчици на мобилни приложения към платформата, което ще има ключово значение за успеха на HongMeng OS.

 

Oще от Digital: Oтнемането на Android лиценза на Huawei срина акциите на европейските производители на хардуер