Холандия е страна, която е известна със своите находчиви идеи и сега отново влязоха в историята с уникален проект. Официалните представители на град Гемърт потвърдиха, че в околностите му е отворил врати първия 3D принтиран мост в света. Интересното съоръжение е изграждано в продължение на над три месеца и е с дължина от осем метра и може да издържи тегло, което е еквивалента на 40 камиона. Трасето е предназначено предимно за пешеходци и велосипедисти, предаде Inhabitat.

 

Използването на 3D принтер намалява значително необходимото количество бетон за изграждане на структурата. Самият мост се използва за свързване на два пътя от двете страни на реката. Уникалното съоръжение е построено от инженери на компанията BAM Infra Construction. Според данните цялата конструкция се състои от шест отделни компонента, които обхващат общо 800 различни слоя. Велосипедистите и пешеходците вече започнаха да проявяват голям интерес към моста и го превърнаха в голяма атракция.

 

 

Това е само първият подобен проект, тъй като Холандия планират да строят още архитектурни обекти с технологии за 3D принтиране. Вече започна изграждането на още един мост създаден по този начин. Очаква се конструкцията да е готова през март следващата година и ще е локализирана в покрайнините на Амстердам. По всичко личи, че Холандия ще се превърнат в една от страните, която инвестира най-много средства в строежа на публични обекти с 3D принтера.

 

Вижте бъдещите пътища и сгради ще могат да светят в тъмного благодарение на специален материал