Социалните мрежи ни позволяват бързо и лесно да откриваме новини и информация в интернет. Основният проблем на подобни платформи е, че съдържанието в тях не винаги е достоверно. Много анализатори предупреждават, че броя на фалшивите новини, които се разпространяват онлайн се увеличава със стабилни темпове. Учени от Indiana University работят над нова програма, която се казва Hoaxy и е създадена да сложи край на този досаден проблем, предаде DigitalTrends.

 

Този софтуер все още е в бета версия, но се отличава с добра ефективност в откриването на непроверени новини в интернет. Hoaxy не само следи разпространението им в различните уеб сайтове, но и е в състояние да идентифицира източника на съдържанието. Специален алгоритъм след това визуализира информацията в интерактивна карта, за да я направи по-достъпна за потребителите. Диаграмата се ъпдейтва постоянно и така показва разпространението на даден слух с течение на времето.

 

 

След като направите търсене в Hoaxy по ключова дума ще видите как историята е отразена в различните сайтове, а също информация за източника и нейната популярност във Facebook и Twitter. Търсачката проверява достоверността на информацията в независими уеб сайтове като snopes.com, politifact.com и fastcheck.org. Допълнителен бутон "Visualize" позволява да визуализирате разпространението на новината в уеб сайтовете. Hoaxy тепърва ще става още по-добра в откриването на подобно съдържание. 

 

Вижте пет неща, които е добре да знаем за фалшивите новини във Facebook и Google