Nokia бяха най-големият и обичан производител на мобилните телефони преди първия iPhone да направи истинска революция в индустрията и да доведе до навлизането на смартфоните с тъчскрийн дисплеи. Финландската компанията планира завръщане през 2017г. и този път ще заложи на платформата Android, за да стане отново влиятелен фактор в индустрията. HMD Global е името на дружество, което оперира под шапката на Foxconn и вече купи правата за използване на името Nokia в бъдещите си смартфони. Те ще разполагат е ексклузивната възможност да го правят в продължение на 10 години. 

 

Именно това е компанията, която ще се натовари с проектирането и разработването на първите смартфони с Android на Nokia, които ще видим през следващата година, информира AndroidHeadlines. Важно е да отбележим, че Nokia не са нито инвеститори, нито акционери в дружеството. HMD Global е базирана във Финландия и вече е наела някои от бившите служители на компанията в своя борд на директорите. В същото време FIH Mobile е друго дружество, което се притежава от Foxconn и ще произвежда бъдещите бюджетни модели на Nokia.

 

Главният изпълнителен директор на HMD Global, Aрто Нумела постави като цел компанията да се превърне в един от ключовите играчи в глобалния пазар на смартфони. Основният акцент отново ще бъдат евтините модели от най-ниския ценовия клас, което винаги е било част от стратегията на Nokia. Успоредно с това ще бъдат представени и устройства, които да се конкурират с най-добрите смартфони на пазара. Въпрос на време е да разберем какви други изненади ни очакват от Nokia през 2017г.

 

Вижте какво искат да видят потребителите в бъдещите смартфони Nokia с Android OS