Вижте още: Хибриден Ултрабук HP Envy x360 15 (2017) - Дизайн, Дисплей и Цена

 

Несъмнено един от най-интересните хибридни ултрабук-таблети през 2017г. е HP Envy x360 15. Той е последният модел от серия която познаваме добре с качествата ѝ и определено заслужава вниманието ви.

 

 

В първата част на видео ревюто което му посветихме, вече разбрахме, че лаптопът е много красив, компактен и в корпуса му са използвани само висококачествени материали. Но върви ли тук красотата ръка за ръка с подобаващо добър хардуер? На този въпрос ще се постараем да ви отговорим сега.

 

Хардуер

По традиция за марката и тук имаме на разположение богат асортимент от централни процесори, като най-мощният е Intel Core i7-8550U който има 8 MB кеш и 1.8 GHz тактова честота. Там партнира видео карта NVIDIA GeForce 940MX с 4 GB DDR3 самостоятелна памет. Ние обаче решихме да тестваме новият Envy x360 с най-слабата му хардуерна конфигурация, ако изобщо 7th Generation Intel Core i5-7200U може да бъде наречен „слаб”.  2-ядреното CPU с 3 MB SmartCache работи стандартно с 2.5 GHz тактова честота, но при нужда от повече мощност чрез Turbo Boost технологията на Intel, може се клокне до цели 3.1 GHz.

 

 

Партниращият графичен процесор е вграден Intel HD Graphics 620 на 1000 MHz. Този конфигурация е широко разпространена и се използва от десетки преносими компютри които сме тествали до момента. При Envy x360 15 (2017) партнират 12GB DDR4 RAM памет, следствие на което машината се справя доста добре с всички задачи които ѝ поставихме. Пуснахме и няколко статистически теста като сред които и PCMark 7 и 8. Видео картата с поддръжка на DirectX 12 пък постига в 3DMark Ice Storm почти 50 000 точки. Това е резултат който автоматично ни подсказва, че лаптопът не би имал проблеми дори с играта на не много леки игри. Във времето в което го тествахме, инсталирахме различни по сложност на графиката заглавия.

 

 

От тях например Tomb Raider на минимална графика постигна 68fps, а на висока 20fps. Далеч по-тежката Battlefield 4 пък постига 32fps на ниска и 17 кадъра в секунда на висока графика. Обикновено в този момент мерим и два съпътстващи показателя в тестваните от нас лаптопи. Първият е температурата на корпуса. При сериозно натоварване като това, тя е средно 31°C което определяме за много добър резултат. Той обаче е и съвсем очакван - все пак пред себе си имаме изцяло алуминиев корпус, който идеално приема и отдава топлината, а допълнително в задната част на хибрида има и активен охлаждащ елемент. Именно заради него и нивото на шума е малко по-високо от това на хибридите без вентилатор, но все още е под средното за класа на преносимите компютри, това е защото Envy x360 не е снабден с HARD диск, а с 256 GB PCIe SSD. Измерваме около 34 dB ниво на шума.

 

Bang & Olufsen аудио

Говорейки за шум, какъв по-подходящ момента да споделим, че въпреки компактните си размери, HP Envy x360 15 (2017) има доста силно стеро вградено озвучение зад което стои не кой да е, а Bang & Olufsen. Високоговорителите са двойни и звукът който възпроизвеждат е не само силен и басов, но и осезаемо по-чист от този на предните поколения на модела. За този ефект до голяма степен допринася технологията HP Audio Boost. Отчитаме средно 78dB.

 

Периферия

Периферията на HP Envy x360 15 (2017) има всичко което можем да искаме от един хибрид, че дори и малко повече, предвид профила от по-малко от 2см. В ляво намираме пълноразмерен HDMI цифров аудио видео изход, USB 3.1 с функция HP Sleep and Charge при която дори когато е изключен лаптопа, с този порт можете да зареждате външни устройства, като например смартфона си. Следват бутон за активация и комбиниран аудио жак.

 

 

В дясно имаме още едно голямо USB 3.1 и едно малко USB 3.1 Type-C.  То гарантира висока скорост за трансфер на данни, достигайки 5 Gb/s. Порта също поддържа HP Sleep and Charge, както и DP1.2. Тук са разположени още захранващият порт и мултифункционален четец на SD карти памет.

 

Клавиатура

Клавиатурата на новият Envy x360 е с пълноразмерни бутони с достатъчно разстояние помежду си. Тестовете ни показват, че е удобна за продължително писане. В дясно дори намираме отделна нъмпад зона.

 

 

Тъчпадът е от моноблоков тип, с два вградени помощни бутона, мултитъч е и разпознава жестови команди.

 

Батерия

Всичко това се захранва от 3-клетъчна, 55 Wh литий-йон батерия. По време на тестовете ни тя се оказва достатъчна за 2 часа онлайн игра на максимално натоварване и яркост на дисплея. Ако я намалим до минимум и изключим интернета, то капацитета автоматично ще се увеличи до 11ч.