Вижте още видео ревюто: Lenovo ThinkPad X1 Yoga Gen 6 - Висок клас бизнес хибрид между лаптоп и таблет

 

Удоволствие е човек да държи в ръцете си толкова компактен лаптоп с луксозно излъчване и с красив дизайн като този. Всъщност това тук не е само лаптоп, а хибрид, който лесно, сам ос едно движение може да се превърне в презентационна диска или в таблет. Някои от вас вече са го разпознали, това е шестата генерация на Lenovo ThinkPad X1 Yoga.

В първата част на това видео ревю, разгледахме именно дизайна и мултифункционалността на устройството, като проследихме развитието на серията в поколенията, които я предхождат още от самото начало през 2015 година. Споделихме впечатленията си от клавиатурата, тъчпада и специфичната червена тока, която наричаме тракпойнт. Разбрахме от какви материали е направен хибрида на Lenovo и разбрахме колко здрав е корпусът му.

Впрочем нещо интересно, което може да не знаете е, че лаптопите от ThinkPad серията на Lenovo са със специална сертификация за здравина, която се издава след 12-компонентен военен тест с над 200 проверки за качество. Но нека не ви преразказваме всичко, което вече сме показали във въпросното видео. Ако сте пропуснали да го гледате, директен линк към него има над тази статия . А сега ще продължим с всичко останало, което още не сме ви показали, а то не е никак малко.

Ще започнем с параметрите на дисплея, които предвид че ThinkPad X1 Yoga е хибрид, който се ползва и като бизнес таблет, се очаква да бъдат доста сериозни. В топ конфигурацията на модела, дисплеят е 4K UHD+ с резолюция 3840 x 2400 пиксела. В комбинация с Dolby Vision и HDR, това е изключително висококачествен и детайлен дисплей който е по-скоро предназначен за професионална или супер педантична употреба.

Бихме ви го препоръчали и ако просто искате да притежават най-доброто от най-доброто като резолюция, яркост и цветопредаване в този клас. Версията, която взехме ние за тест е с IPS дисплей с FHD+ резолюция. Това според нас е оптималният вариант за 14" дисплей като този тук. Както и сами виждате той е с много добра детайлност и от колкото и близко разстояние да се взираме, 1920х1200 пиксела не позволяват да видим очертанията на пикселите.

 

Те са с размер 0.1571мм, а плътността на пикселите за 1" е 162ppi. Освен за добро предаване на образите, тези цифри спомагат и за намалената умора в очите ни след продължителна работа с дисплея.

Ще отбележим също така, че дисплеят е с TÜV Rheinland сертификация, която се издава само на устройства, при които вредното синьо лъчение е намалено. По време на тестовете си, отчитаме, че дисплеят на X1 Yoga е достатъчно добре видим, когато сме с лаптопа навън и грее ярко слънце. Това се дължи на факта, че дисплеят е с висока яркост от цели 500 нита.

Следващият много важен и дори ключов елемент, с който ThinkPad X1 Yoga успява да ни впечатли е хардуерът му. По традиция за Lenovo, тук потребителите имат възможност за избор между различни конфигурации, които отговарят на индивидуалните им нужди и финансови възможности. Топ конфигурацията е с 11-та генерация Intel Core i7-1185G7 процесор с vPro, Intel Iris Xe Graphics видео карта, 32 GB LPDDR4x RAM и 1TB PCIe SSD сторидж.

Ние отново действахме рационално и за тест взехме конфигурация, която би покрила нуждите на всеки средностатистически бизнес потребител и не би струвала прекалено много. Спряхме се на варианта с 4-ядрен Intel Core i5 процесор с моделна абревиатура 1135G7. Той стандартно работи с 2.4GHz тактова честота, но при по-сериозни натоватрвания се клоква до цели 4.2GHz.

 

 

Партниращият му графичен процесор е Iris Xe G7, а оперативната памет 8GB DDR4xL. За целите на тестовете ни, натоварихме лаптопа стабилно не само със стандартни задачи и мултитаскинг, на него стартирахме по-тежки приложения и дори игрите, които виждате в момента на екраните си. Те вървят безпроблемно, независимо от това, че ThinkPad X1 Yoga не е геймърски.

В резюме можем да кажем, че с този хибрид спокойно ще можете да вършите всичките си ежедневни бизнес задачи, без да се притеснявате, че той няма да се справи с тях. Е, няма да можете да играете тежки геймърски игри на максимална графика, но ако все пак държите, бихме ви препоръчате да си вземете Lenovo Legion 5 Pro или поне да изгледате видео ревюто, което му посветихме.

 

 

Макар да е хибрид с компактно тяло и много тънък корпус, 6th Gen ThinkPad X1 Yoga има много богати възможности за периферна свързаност. Тя включва цифров удио/видео изход HDMI, комбиниран аудио жак, 2 USB 4 Type-C порта с Thunderbolt 4, 2 USB-A 3.2 Gen 1 с One always on функционалност, която позволява зареждане на вънпшни устройства, дори когато лаптопа е изключен. Опционално Lenovo дават възможност за добавяне на Nano SIM слот, иначе интенета е възможен посредством WiFi 6. За безжичната връзка се грижи Bluetooth 5.1.

При ThinkPad X1 Yoga, по-важно е нещо друго и на него Lenovo са обърнали подобаващо внимание. Става дума за батерията му и за капацитета за автономна работа, който тя предоставя. Тя е с 57Whr заряд, който по време на тестовете ни се оказва достатъчен за цял ден постоянно натоварване.

Ако се намали яркостта и се изключи интернета, времето за автономност може да достигне впечатляващите 16.1 часа. В комплект с лаптопа върви и бързо 65W Rapid Charge зарядно, с което за едно пълно зареждане на батерията са нужни около час и половина.