Вижте още видео ревюто: Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga - Най-тънкият ThinkPad лаптоптоп на компанията

Лек, красив, здрав и много ефектен. Това на екраните ви е най-тънкият ThinkPad в семейството на Lenovo. Корпусът на X1 Titanium Yoga е направен съчетавайки титаний, карбон и магнезий. Всичко това и още много други интересни неща свързани с дизайна, използваните материали и изработката на лаптопа разгледахме в първата част на видео ревюто, което му посветихме. За пропусналите да я гледат, директен линк сме приложили тук долу. А сега е време да преминем към техническата част на обзора ни, която е не по-малко интересна, защото и при нея Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga има с какво да се похвали.

Ще започнем с дисплея, който е тъчскрийн, с 13.5” диагонал и с резолюция 2256 x 1504 пиксела. Респективно съотношението на страните му е 3:2. Както вече споменахме в първата част на ревюто ни, това нестандартно съотношение е направено с цел X1 Titanium Yoga да е еднакво удобен както когато се използва като лаптопа, така и като таблет или презентационна дъска.

Дисплеят е достатъчно детайлен, с добро цветопредаване. Панелът поддържа HDR400 и HDR, като така цветовете са изравнени и равномерни при различни съдържание, което виждаме върху него. Яркостта на дисплея е 450 cd/m², като разпределението ѝ е почти 95%, което означава, че по екрана няма ясно изразени по-светли или по-тъмни петна, дори когато сме оставили на него единичен тъмен фон.

От дисплея, погледа ни слиза на клавиатурата. Тя е е малко по-малка от тази на стандартният Yoga X1, като това е постигнато основно чрез намаляване размера на бутоните с 1 милиметър. 15мм спрямо 16мм. Бутоните са и с намален от 1.5 на 1.35мм ход на бутоните и това се усеща при писане. Бутоните се движат плавно и отчетливо, като са и достатъчно тихи, което в комбинация с подсветката им, прави клавиатурата подходяща за работа вечер, докато някой си почива около вас, без да му пречите. От двете страни на клавиатурата се намират високоговорителите.

Звукът който генерират те е доста силен за размерите им. За да добиете реална представа за силата и качеството, направихме този саунд тест за вас. Него ще намерите във видеото над тази статия. Типично за ThinkPad семейството на Lenovo, тук се откроява червената точка, която наричаме тракпойнт. Тя както и друг път сме казвали е изключително удобна за работа с графични приложения и ако свикнете с нея, последствие трудно бихте се върнали към мишка или дори към стандартният тъчпад, който впрочем тук също е много интуитивен и работи отлично. Сензорите маркират движенията на пръстите ни без грешки.

 

Периферията на лаптопа е максимално изчистена, но и достатъчно функционална. По продължението ѝ намираме в дясно Kensington Lock, 3.5мм аудио жак и бутон за активиране, в който е вграден четец на пръстови отпечатъци. В ляво са два USB-C порта, които поддържат Thunderbolt 4, USB 4 и PowerDelivery 3.0 което ви позволява да зареждате бързо външни устройства, дори когато лаптопа е изключен.

X1 Titanium Yoga ви позволява да управлявате до три дисплея с максимална разделителна способност 5120 x 3200 пиксела. При лаптопа, Lenovo дават като опция възможността за 5G мобилна свързаност, чрез SIM карта и eSIM. Така няма да ви бъде нужен Wi-Fi от рутер, а можете директно да сте свързани с последно поколенeи модем, директно без никакви загуби в трансфера на информация. За безжичната връзка се грижат Bluetooth 5.2 и Wi-Fi модул с поддръжка на Wi-Fi 6.

 

По отношение на хардуера, Lenovo залагат на 11 генерация Intel Evo vPro процесори, като топ версията е 4-ядрен Intel Core i7-1160G7 с честота достигаща до цели 4.4GHz. Партниращият графичен процесор е Intel Iris Xe Graphics G7 96Eus, с честота 1100 Mhz, а оперативната RAM памет е 16GB LPDDR4X. Едва ли някой ще остане изненадан, но с целият този хардуер Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga работи като по масло.

Всички задачи, които поставихме на лаптопа, бяха изпълнени без каквото и да е колебание. Макар това да не е геймърска машина, инсталирахме на X1 Titanium Yoga и средно тежки игри, които също вървяха гладко. В нашата тестова бройка вградената памет е SSD Toshiba с обем от 512GB, но Lenovo дават в портфолиото си и различни други възможности за памет, според индивидуалните ви нужди.

 

И така стигаме до заключителната част, в която ще споделим впечатленията си от батерията на Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga след близо седмица обстойни тестове. Тя е Li-Po акумулатор с 44.5Wh заряд, който при комбинирана експлоатация ни е достатъчен за средно около 6 часа. Ако намалите яркостта на дисплея и изключите интернета, времето за автономност може да скочи до над 10 часа. В комплект с лаптопа върви бързо 65W зарядно, с което за едно пълно зареждане са ви нужни малко над 2 часа.