HGST Inc. е дъщерно дружество на Western Digital, което още преди три години обяви, че смята да увеличи капацитета на съвременните хард дискове с около 40% като замени въздуха във вътрешността им с хелий. След това година по-късно тя представи първите си модели с 6ТВ, а през 2014г. закономерно увеличи тази стойност до 8GB и сега продължи да спазва поетия си ангажимент. HGST Inc. сега изпревариха своите конкуренти в тази пазарна ниша с премиерата на първия HDD хард диск, който предлага капацитет от внушителните 10TB, информира Gizmag. 

 

Самият модел се казвa Ultrastar Archive Ha10 и е последният представител на нейното портфолио, който използва хелий. за да предложи максимален капацитет за съхранение на своите потребители и е фокусиран към бизнес средите и големите центрове за данни. Предимствата от употребата на този материал са свързани с това, че хард дисковете се отличават с около една седма от плътността на въздуха, което води до по-малко триене на вътрешните компоненти, но и по-ниска консумация на енергия. Tвърдите дискове с хелий се нуждаят от приблизително 56% по-малко ватове на терабайт, в сравнение с традиционните HDD модели.

 

Компанията също така твърди, че първият 10TB хард диск в индустрията има рейтинг на грешки от внушителните 2 милиона часа, а това е стойност, с която не може да се похвали нито един от неговите конкуренти. HGST Ultrastar Archive Hа10 ще е достъпен за потребителите и с допълнителна гаранция в продължителност от пет години, като все още не знаем на каква цена ще се продава на пазара. Новият продукт на компанията е поредното доказателство за нейния ангажимент да бъде лидер в индустрията и да променя представата ни за възможностите на съвременните HDD дискове.

 

Вижте цените на SSD дисковете ще бъдат почти еднакви с тези на HDD през 2017г.