Само въпрос на време е всички смарт уреди в домовете и ежедневието ни да започнат да се възползват от предимствата 5G технологията. Изграждането на необходимата инфраструктура вече стартира в голям брой държави, като още до края на годината ще видим нова сeрия 5G смартфони на производителите.

Телекомуникационни гиганти като Huawei, Nokia и Ericsson водят ожесточена конкуренция, за да получат договори за изграждането на 5G мрежите в колкото се може повече държави по цял свят. Транзицията към новата технологията е процес, който ще ангажира и голяма мрежа от по-малки производители на хардуер, които ще могат да продават продуктите си на още по-голяма аудитория. 

Създаването на 5G инфраструктура е дълъг и сложен процес, който ангажира вниманието на хиляди учени и компании в световен мащаб. Индийският бранд HCL Technologies, който специализира в разработката на информационни технологии също смята да се възползва от поръчките за изграждане на 5G мрежи, за да предоставя най-доброто на своите клиенти. 


 

Базираната в индийския град Нойда компания официалнo потвърди, че се е съгласила да купи и лицензира "Self-Optimizing Network" (SON) технологията на Cisco. Според наличните данни финансовите параметри на сделката достигат до $50 млн., съобщава LiveMint.

Съобразно споразумението HCL Technologies ще придобият дигитален пакет и услуги, които са базирани на SON софтуера на Cisco. Интеграцията им към настоящото портфолио на индийската компания ще им позволи да разширяват влиянието в локален и световен мащаб. 

От HCL са уверени, че възможностите на SON технологията ще подобрят телекомуникационните им предложения, но също ще ускорят изграждането на 5G мрежите и ще ги направят по-достъпни за масовия потребител. Параметрите на сделката предвиждат част от специалистите на Cisco да се присъединят към HCL, като улеснят миграцията към SON технологията.

Ако всичко върви по план регулаторите трябва да дадат одобрение и сделката да бъде финализирана до края на януари 2021г.  В официално изявление от HCL изразиха задоволство, че ще бъдат част от следващата ера в еволюцията на Cisco SON бизнес стратегията.

 

Oще от Digital: Учени потвърдиха, че 5G технологията е безопасна за потребителите