Разработката на HarmonyOS стартира преди повече от година, като компанията отбеляза впечатляващ прогрес през този период. Софтуерните инженери на Huawei създадоха платформата от нулата и имат амбициозни планове за нейното бъдеще. Oще през януари се проведе тазгодишната конференция с разработчици HDC, на която бе представена официално Harmony OS 2.0.

Следващата важна стъпка е свързана с разпространението на бета версията на операционната система HarmonyOS 2.0. Този софтуер вече е наличен за разработчиците и ще ускори плановете на Huawei да бъдат представени първите джаджи, които са базирани на HarmonyOS на пазара. В дългосрочен план всички нови устройства на компанията ще работят с операционната система, независимо от големината на дисплеите.

Плановете на Huawei предвиждат първо да видим по-малки устройства с HarmonyOS 2.0, като след това ще е налична и оптимизация за смартфони. Следващата година ще бъде ключова за разработката, еволюцията и дистрибуцията на HarmonyOS и амбициозните планове на китайския производител в технологичната индустрия.

 

 

Две седмици след като бета версията е публично достъпна вече се забелязва сериозен интерес на разработчиците към Harmony OS 2.0. Екосистемата на Huawei се развива с интензивни темпове, като тепърва ще се разширяват възможностите, които предлага на потребителите. Оптимизацията за различни устройства ще изисква повече време, за да се създаде необходимия интерфейс, който да е достатъчно адаптивен за устройствата с различни размери.

Китайският производител е доволен от настоящия прогрес на операционната система. Ако всичко върви по план се очаква повече от 100 млн. устройства да използват Harmony OS  до края на 2021г. Huawei също така предвиждат повече от 40 външни партньора да проявяват интерес и представят собствен хардуер с платформата през следващите месеци.

Сред тях са WPS, Bilibili, Ctrip, iFLYTEK, но се работи активно за привличане на още сътрудници, които да допринесат за популярността на HarmonyOS в световен мащаб.

 

Още от Digital: Операционната система Huawei HarmonyOS ще има нов интерфейс