Устройството е разработено на база ноутбука на Samsung Series 9 и компанията влага в новия модел целия си инженерен потенциал и прецизност по отношение на стилния дизайн. Освен висока продуктивност, Samsung AIO PC Series 7 предлага изцяло нов начин на работа с десктоп компютър. Основните характеристики на устройството са трето поколение процесор Intel® Core™i7, 8GB RAM, AMD Radeon HD видео карта и WQHD дисплей с резолюция от 1560х1440. Екраните са сензорни и разпознава команди от 10 пръста.

Samsung AIO PC Series 7 ще работи под Windows 8. Очаква се търсенето на компютри тип „всичко в едно“ да се засили и те да изместят изцяло добре познатите настолни машини, тъй като имат нови, много по-удобни функции. За да отговори на очакванията на потребителите, Samsung усъвършенства не само хардуерните параметри на своята нова серия компютри, но и неговите софтуерни характеристики.

За максимален контрол, Samsung AIO PC Series 7 разпознава команди от 10 пръста, което превъзхожда значително традиционното сензорно управление с 2 пръста. Повишената чувствителност дава възможност на потребителите да се възползват от най-новите приложения за забавление, както и да извършват сложни корекции на съдържание като „защипване“ с пръсти за увеличаване и намаляване крупността на съдържанието или разглеждане на страници с „приплъзване“. Дисплеят на новия десктоп компютър има широк ъгъл на видимост от 178 градуса  по вертикала и хоризонтала, което превръща гледането на филми в компанията на приятели в истинско удоволствие.

Бързината и стабилното поведение при работа са обезпечени от трето поколение процесор Intel® Core™ i7/i5 и 8GB оперативна памет. Мощният графичен чип AMD Radeon HD 7850M, Blu-ray устройството, харддискът с капацитет до 1TB и 64GB SSD гарантират безпроблемно възпроизвеждане на файлове в различни формати, обработка, създаване и запазване на съдържание.

Десктоп устройството е с интегрирани 14-ватови говорители, а Tweeter и Dolby sound възпроизвеждат богат звук във всяка среда. Най-новият WQHDмдисплей с резолюция от 2560х1440 дава ясна и чиста картина. Така потребителите имат възможност да поберат повече прозорци на един екран, без да правят компромис с размера. Гледането на филми и браузване по едно и също време вече не е проблем.