Huawei Mate 20 Pro – смартфонът за който вече говорят всички, а ние от Digital.bg тестваме вече толкова време и все намираме в него нещо ново и интересно.  До тук разгледахме дизайна и използваните в него материали, обърнахме внимание на специфичната периферия и съпътстващите я екстри които виждаме за първи път при смартфон, тествахме дисплея и озвучението, а сега идва ред да надникнем вътре и да разберем, какво задвижва супер мощният флагман на Huawei.

 

В основата на хардуера му стои първият в света 7nm процесор за Android смартфон. Това е 8-ядреният HiSilicon Kirin 980. В него ядрата са групирани в 2+2+4, като тактовата им честота е съответно 1.9GHz, 2.6GHz и 1.8GHz. Повечето от вас знаят, защото многократно сме го споменавали в ревютата си, но за останалите - това разделение се прави с цел пестене на енергия и максимално висок КПД. Не, че и батерията на Mate 20 Pro не е с доста сериозен капацитет, но в този телефон е мислено максимално във във всяко едно отношение.

 

 

При Mate 20 Pro партнират GPU ARM Mali-G76 MP10 GPU и цели 6GB LPDDR4 RAM памет на 2133MHz. Така този модел се явява най-бързият от всички останали Mate 20. Статистически, съпоставимо с предшественика Huawei Mate 10 Pro пък, новият модел има със 75% по-бързо CPU и с 46% GPU. Това се потвърждаваа и от различни Benchmark тестове на които подлагаме телефона. В тях Kirin побеждава безапелационно Qualcomm Snapdragon 845 и изкарва сходни резултати със Apple A12 Bionic който също е изграден по 7nm производстен процес. Едва ли някой ще остане изненадан, но на този телефон всичко върви идеално гладко. 

 

Дори с мултитаскинг от над 100 успоредно отворени брауз прозореца, стартирани Benchmark тестове и тежка игра, Mate 20 Pro дори не се "задъхва". Споменавайки игрите, тествахме смартфона и неговият GPU Turbo 2.0 ускорител с няколко тежки заглавия сред които и Asphalt 9: Legends. На максимални графични настройки, кадрите в секунда не падат под 60. В същото време, телефонът изобщо не грее. Хардуерът му е балансиран идеално, а и материалите от които е направен корпуса, приемат и отдават топлина много добре.

 

Средната температура е 40°C, като основната грееща част е в горната част на телефона. Huawei Mate 20 Pro се предлага в 2 варианта на вградена памет, като 256GB е наличен само за азиатският пазар, в България моделът е със 128GB. Обем който практиката ни показва, че е предостатъчен за стандартни и не чак толкова стандартни потребителски нужди за период от около 2 години.

 

 

Тази UFS 2.1 памет обаче е не само голяма на обем, тя е и доста бърза. В теста AndroBench 3-5, вредните скорости на прехвърляне които постига са с около 15 до 20% по-бързи в сравнение с флагман смартфона на Samsung и с цели 40% по-бързи, съпоставимо със Sony Xperia XZ2 Premium.

 

 

Говорейки за памет и скорости, не можем да не отбележим, че Huawei Mate 20 Pro е първият в света смартфон който има допълнителна nano SD памет която също е значително по-бърза в сравнение с micro SD, но на нея ще обърнем внимание в отделно видео ревю.

 

Разбира се за качествената работа на хардуера спомагат още изкуственият AI интелект който Huawei интегрират във флагмана си, както и софтуерът който управлява всичко споменато до тук по много успешен начин. Отделно, че целият Mate 20 Pro е проектиран така, че да бъде в помощ на човека който го ползва и в това ще се убедите в нашето видео ревю, което посветихме на софтуера му и изкуственият AI интелект