Уникалните качества на графена са причината този материал да става част от множество научни проекти в разнообразни сфери. Мнозина вярват, че в дългосрочен план именно това ще бъде заместителя на силиция в индустрията. По този начин графена може да революционизира производството на батерии, суперкондензатори и полупроводници.

Екип от учени на University of Cambridge неслучайно са фокусирали вниманието си към графена в разработката на хард дискове от ново поколение. Новият дизайн позволява използването на по-високи работни температури на HDD дискове, което води до безпрецедентна плътност на данните.  Според учените е възможно да се съхрани до 10 пъти повече информация, в сравнение с конвенционалните технологии.

Хард дисковете записват данни в плочи, които се въртят бързо и се движат от магнитна глава. Производителите добавят специални въглеродни покрития (СОС), за да ги предпазят от механични повреди и корозия по време на работа.

Негативните ефекти от наличието на тези компоненти са лимитирания температурен диапазон и факта, че COC са доста обемисти.

 

 

Специалистите на University of Cambridge заместват COC модулите с няколко слоя графен. Тънкостта на иновативния материал позволява драстично спестяване на пространство, но също така предотвратява по-ефективно механичното износване. Добавянето на слоеве граден редуцира корозията 2.5 пъти и намалява триенето два пъти, според тестовете на учените.

Най-голямото предимство от използването на графен е повишаването на работната температура, което е постигнато с технологията Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR), съобщава NewAtlas. Този метод загрява записващия слой до по-високи температури и позволява битовете данни да бъдат по-малки и по-плътно прибрани един към друг.

HAMR не може да се приложи към COC, но предимствата на графена осигуряват невероятната плътност на данните от 10 терабайта на квадратен инч, което е впечатляващо постижение още в ранните етапи от разработката на технологията.

 

Още от Digital: Нова технология ще ускори навлизането на хард дискове със 100TB памет