Социалните мрежи представляват чудесен начин да откриваме информация, комуникираме с приятели и да се запознаваме с нови хора онлайн. Колкото по-активни сме в своите профили, толкова по-уязвими сме от възможността да станем жертва на хакери. Това важи с пълна сила, както за обикновените потребители, така и за знаменитостите. 

В миналото сме ставали свидетели на хакнати профили на популярни личности, като сега отново привличаме вниманието ви към подобен инцидент. Оказва се, че хакери са провели мащабна кампания в Twitter, която им позволява да установят контрол над акаунти на популярни личности като Бил Гейтс и Илон Мъск

Жертва на кибернападението е и официалния акаунт на Apple в микроблогинг платформата. След това засегнатите профили публикуват едно и също съобщение, което е свързано с получаването и разпространението на биткойни.

Предложението качено в хакнатите акаунти е всеки потребител да изпрати дадена сума, която след това ще бъде удвоена в криптовалута. 

 

 

На пръв поглед това не звучи достатъчно правдоподобно, но ако е пратено от профила на Илон Мъск, Apple и  Бил Гейтс придобива съвсем различен смисъл. Именно заради това доста хора започнаха да изпращат пари до предоставения биткойн адрес. 

Все още не е ясно точно как са хакнати профилите на някои от най-популярните личности в Twitter, които най-вероятно използват двуфакторна автентикация, за да не допуснат това да се случи. Малко след като съобщенията започнаха да се появяват официален говорител на Бил Гейтс потвърди, че този туит не е публикуван от съоснователя на Microsoft. 

Twitter споделиха, че разследват инцидента и правят всичко възможно бързо да възстановяват нормалния достъп до хакнатите профили. Компрометирането на профилите на толкова известни личности е ясна индикация, че трябва да бъдете внимателни със своя акаунт в Twiitter.

Изборът и честата смяна на сложни пароли е само едно от нещата, които могат да ви предпазят в подобна ситуация.

 

Още от Digital: Какво да направим, за да се предпазим от хакери