Голямата кибератака с вируса WannaCry е дала нови идеи на хакерите. Една от новостите е кибератака, която използва същата уязвимост в Windows, като WannaCry, но с друга цел – генериране на криптовалута, съобщава Reuters.

 

Откритието е на компанията Proofpoint. Нейните специалисти са забелязали нов вирус, който инсталира т.нар. „копач”, който генерира криптовалутата. Всъщност, тази атака е започнала още в края на април т.г., но е останала незабелязана. Причината е, че вирусът не пречи на работата на компютрите. Той използва част от техните системни ресурси, за да генерира новата криптовалута Monero.

 

Според изчисленията на Proofpoint хакерите са генерирали над $1 млн. благодарение на своята кибератака. Това е доста повече спрямо приходите на WannaCry, които се изчисляват между $26 000 и $50 000. И тук има слаба връзка със севернокорейски хакери, които наскоро също са проявали интерес към Monero. Според Proofpoint обаче фактът, че двете различни хакерски атаки използват една и съща уязвимост в Windows и се появяват почти по едно и също време е повече от съвпадение.

 

Още от Digital: Очакват се нови атаки на вируса WannaCry в следващите часове