Canon са предпочитания бранд за много любители на фотографията и професионалисти заради безупречното качество на своите продукти. Компанията е станала жертва на неприятен инцидент преди няколко дни, при който хакери са проникнали в компютърните им системи. Според информация на CoinTelegraph атаката е проведена на 30 юли и е засегнала сериозно инфраструктурата на Canon. 

Отговорност за кибернападението пое групата Maze, които използват рансъмуер вирус, за да блокират имейл услугите и платформата за споделяне на снимки на компанията в САЩ. Японският производител се е озовал в деликатна ситуация, тъй като хакерите си осигуряват достъп до 10 терабайта информация от сървърите им. Това са снимки и информация споделени от потребителите на Canon в облачните платформи на компанията. 

Атаката предизвиква спиране на image.canon страницата в продължение на шест дни, преди IT отдела да възстанови обратно достъпа си и нормалната работа на уеб сайта. Първоначално нямаше потвърждение за изтичане на лична информация.

 

 

Ден след като сървърите на Canon започнаха да работят на оптимален капацитет от компанията потвърдиха, че 10 терабайта данни са попаднали в ръцете на хакерите. Представителите на Maze групировка изпращат имейл, с който информират системните администратори за "множество пропуски в сигурността", довели до атаката. 

Обръща се внимание на факта, че няколко приложения като Teams и Email са засегнати от рансъмуер вируса. Canon са предупредени, че ако не платят искания откуп до три дни след получаването на съобщението данните за кибернападението ще бъдат публикувани в интернет. Четири дни по-късно цялата информация ще е качена в публични сървъри. 

С оглед размера от 10ТВ подобен вариант може да създаде огромни проблеми на Canon. Все още Maze не са публикували откраднатите данни, но няма официална информация дали е пратен искания откуп. Сумата поискана от компанията може да достигне до милиони долари или в противен случай инцидента да навреди на репутацията на Canon.

 

Oще от Digital: 7 начина да се предпазим от рансъмуер вируси