WhatsApp е едно от най-популярните приложения за чат и видео разговори, което също така го прави предпочитана мишена за хакерите. Експерти по сигурността на Check Point Software Technologies предупреждават за нов метод, който излага на риск сигурността на потребителите. Според тях предишни съобщения, които вече са изпратени в WhatsApp могат да бъдат променяни. В това число влиза както съдържанието в тях, така и идентичността на човека, който ги изпраща, предаде CNet.

 

Възможността хакерите да манипулират нещата, които изпращаме до приятелите ни е доста притеснителна. От една страна това крие големи рискове за сигурността, а от друга може да забави работата на приложението. Специалистите от Check Point Software Technologies вече са информирали Facebook, които работят над решение, което да отстрани този проблем. Въпросният пропуск в сигурността на WhatsApp може да се използва за разпространение на фалшиви новини.

 

Все още няма данни дали хакерите са се възползвали от ситуацията. Експертите твърдят, че подобни практики се използват в редица държави, особено в Азия. Вероятно не знаете, но Индия е страната с най-много WhatsApp потребители, като техния брой надхвърля 200 млн. души. Манипулирането на съобщения в мобилното приложение е подходящ инструмент за разпространение на идеите на eтнически групи, които имат по-радикални социални възгледи.

 

Oще от Digital: WhatsApp вече не може да се използва в Европа, ако не сте над 16 годишна възраст