Хакерите могат да превърнат мобилните устройствa в средства, с които да ни следят в реално време. За целта те използват уязвимост във вградените микрофони. По този начин хакерите могат да засичат позицията и движенията на тялото ни. Самият метод е открит от учени на University of Washington. Експертите по сигурността твърдят, че това е поредното доказателство за това колко уязвими са умните джаджи, които притежаваме, предаде DigitalTrends.

 

Екипът на University of Washington използва софтуер с името CovertBand, за да установят от разстояние контрол над устройството, като го превърнат в дистанционно управлявана сонарна система. След това програмата им започва да анализира околните звуци, с което успява да засече позицията и движенията на потребителите. Учените са в състояние и да стартират предварително избрана от тях музика на високоговорителите на хакнатата джаджа. 

 

Tехниката им се състои в използването на специален сигнал, който е скрит в останалите звуци от дадено парче. Той работи на определена честота, позволяваща да се отразява от човешкото тяло и да бъде следен от микрофона. Учените твърдят, че анализа на данните има потенциала да разкрие много неочаквани неща за потребителите. Още по-неприятното е, че с тази техника може безпогрешно да се разпознават телата на няколко различни човека е една и съща стая.

 

Вижте как хакери могат да контролират смартфоните ни само срещу $5