Огромната популярност на смартфоните през последните години постепенно ги превърна в най-атрактивната мишена за хакерите. Устройствата с Android са много по-уязвими, но и собствениците на iPhone нямат основания да се чувстват на 100% защитени. Google и Apple периодично представят ъпдейти за сигурност, които да ни предпазват от новите заплахи в интернет. Дори и това, обаче не е достатъчно, тъй хакерите постоянно измислят нови методи, с които да проникнат в смартфоните ни.

 

Последната техника представлява система, която имитира сигналите, които се излъчват от акселерометрите в устройствата ни. Припомняме ви, че това са чипове, които се срещат във всички смартфони и им позволяват да знаят кога се движим и с каква скорост. Най-неприятното в случая е, че хакерите могат да пробият защитата на устройствата ни с този метод, като за целта използват високоговорител, който се продава за едва $5. По този начин те успяват да хакнат 20 акселерометъра на пет различни производителя. 

 

 

Методът им се състои в изпращане на звукови вълни на определени честоти, които карат сензорите в смартфоните да извършват определени задачи и да поемат пълен контрол над тях. Експерти по сигурността тестваха тази техника и потвърдиха, че тя работи след като успяха да накарат даден смартфон да стартира определено приложениe или видео клип. С малко повече време изследователите смятат, че биха могли да го използват като дистанционно за управление на автомобил, като за целта използват само звукови вълни.

 

Вижте защо най-сигурните смартфони са маркетингов мит