Вероятно ви е се случвало да си задавате въпроса какво прави вашия събеседник в момента, когато провеждането с него видео разговор в Skype, Hangouts или друго популярно приложение за комуникация. Експерти по сигурността са разработили нов метод, с който могат да видят от разстояние какво е показано на екрана на компютъра на човека, с който говорите. Любопитна подробност, че за да го направят използват единствено звука от уеб камерата и специален алгоритъм с машинно обучение. 

 

Учените демонстрираха този метод на CRYPTO 2018 конференцията и засега са го кръстили с името Synesthesia, информира TechRadar. В основата на тази техника е специфичен звук, който се излъчва от LCD монитора, когато опреснява кадрите. Дори само тази специфична информация е достатъчна от разстояние да се разбере какво е показано на екрана на вашия събеседник. По този начин хакер би могъл незабелязано да си осигури достъп до поверителните ви данни.

 

 

Различното съдържание променя акустичните вълни от мониторите, което е достатъчно с компютърна програма да се възстановят кадрите на екрана. След серия от тестове учените откриват, че Synesthesia е в състояние да разпознае кой от десет предварително избрани уеб сайта е показана на дисплея с 96.4% ефективност. Данните могат да бъдат записани от околен смартфон, високоговорител или друго мобилно устройство, което прави този метод още по-опасен.

 

Още от Digital: Пет безплатни приложения за сигурност, които може би не знаете