Apple е компания, която влага много усилия и финансови средства, за да запази в пълна конфиденциалност проектите, над които работи. Всяка джаджа или компютър, която се използва в кампуса им е защитена от бронирани врати и умни заключалки с кодове, които се сменят през няколко минути. Голяма част от тестваните прототипи са прикрепени към бюрата, като Apple имат и специален екип от хора, грижещ се всеки iPhone или MacBook, да не се допуска да попадне във външни лица. Дори и тези мерки, обаче не са 100% ефективни.

 

Припомняме ви, че месеци преди премиерата на iPhone 4 един от софтуерeн разработчик на Apple загуби прототип на смартфона в заведение, което е един от малкото подобни инциденти свързани с компанията. Все пак подобен случай може да издаде продуктови тайни на Apple, които не само да разкрият функции на нови устройства, но и да доведат до маркетингови загуби в размер на стотици милиони долари. Hoвият тренд сред хакерите е да откраднат прототипи на предстоящ iPhone, съобщава TheVerge.

 

 

В момента има голям черен пазар на устройства, които са използвани за тестове на софтуера от инженерите на компанията и могат да попаднат в чужди ръце. Прототипите са откраднати директно от производствените линии и предоставят достъп до елементи на операционната система, които не са налични за масовия потребител. Бизнесът с подобни устройства преставлява сериозен риск за Apple, тъй като спомага за разкриване на уязвимости в iOS. Цените достигат суми от порядъка на $1800.

 

Още от Digital: Какво да направим, ако ни откраднат смартфона