Хакери са проникнали в компютърните системи на поне една дузина телекомуникационни гиганти в различни държави по цял свят. Реализирането на кибератаките е съпътствано с кражбата на внушително количество лична информация на обикновените и корпоративните потребители. Данните за внушително нападение на хакерите бяха публикувани от експерти по сигурността на израелската компания Cybereason.

 

Наличната информация разкрива, че жертва са станали офиси на компаниите в повече от 30 държави по цял свят, съобщава Reuters. Разследването на Cybereason показва връзка с предишни подобни атаки реализирани от компютърни системи в Китай. Специалистите на компанията твърдят, че целта на нападенията е именно кражбата на поверителни данни и начина, по който са извършени потвърждава изключително внимателно планиране.

 

 

Cybereason дори твърдят, че не става въпрос за конкретна групировка хакери, а за проект подкрепян от консервативния режим в Китай. На този етап не са известни детайли за имената на компаниите засегнати от кибератаките. Все пак Cybereason са категорични, че става въпрос за екипи от добри обучени хакери, използващи различни онлайн инструменти, за да достъпят желаната информация. Жертвите са единствено компании от Западна Европа и САЩ.

 

Още от Digital: МORPHEUS е първият в света процесор за компютри, който не може да се хакне