Графенът е изключително лек и здрав материал, който може да промени почти всички компоненти на мобилните устройства, като дисплеи и батерии. Изследователи от Cornell University Library решиха да се възползват от уникалните химични свойства на този материал, за да създадат по-добра камера за смартфони. След серия от експерименти те откриват, че включването на слой графен към CMOS сензор има няколко ключови предимства, свързани с по-високата резолюция и по-ниския шум на снимките.

 

Използването на този материал намалява значително и размера на самата камера, предаде DigitalTrends. Това означава, че самия сензор е достатъчно компактeн да се използва не само в смартфони, но също в смарт часовници и други смарт джаджи. Припомняме ви, че графена e тънък, колкото един атом, но въпреки това е един от най-здравите материали известни на учените досега. Освен това той е прозрачен и високо проводим, които се очертават като другите му водещи предимства. 

 

Всеки пиксел от сензора е покрит с графен и от допълнителен Quantum Dot слой, което позволява не само да се абсорбира светлината, но и лъчите след това да бъдат трансформирани в електричество. Крайният резултат е, че подобен CMOS сензор е изключително малък, но заради специфичния метод на създаването му може да поддържа и висока разделителна способност. Тепърва предстоят още тестове, но изглежда, че е само въпрос на време графена да доведе до създаването на по-добри камери за мобилните джаджи.

 

Вижте как нови батерии от графен обещават революция в мобилните технологии