Графенът е уникален материал, който учените смятат, че може да се превърне в заместител не само на силикона, но и да много други компоненти на мобилните устройства и така да предизвика сериозна революция в технологичния сектор. Още по-интересното е, че той представлява миниатюрен слой чист въглерод, който е с дебелина от един атом и е едновременно най-тънкия, лекия, здравия, прозрачния и електропроводимия материал, който сме откривали досега. Сега екип от китайски учени демонстрираха за първи път възможностите на гъвкав дисплей за смартфони, създаден от графен, който изглежда като гривна и може да се огъва на всички посоки. 

 

Изследователите ще продължат да експериментират, тъй като смятат, че могат да произведат от графен не само дисплея, а и другите части на мобилните устройства и така да променят изцяло визията им. Въпросният прототип се разработва повече от две години от University of Cambridge и е първото сериозно доказателство, че този материал е бъдещето на технологиите. Още по-интересното е, че дисплеите с него биха били много по-евтини за производството, в сравнение например с OLED панелите, но също така може да се създаде при осезаемо по-ниски температури, които не надвишават 100%.

 

Друг екип от учени сега показаха и работещ поупрозрачен гъвкав дисплей от графен, който използва LED компоненти, но е с дебелина от 10 до 40 атома и е в състояние да излъчва и отразява светлина по цялата си повърхност без необходимостта от LED подсветка. Все още е необходимо време те да намерят начин как да създадат по-безопасен и евтин начин в създаването на такива дисплеи, но по всичко личи, че това е поредното впечатляващо приложение на графена. Teзи проекти представляват поредната сериозна стъпка в превръщането на този материал в основата на изцяло нова вълна от иновации в индустрията.

 

Вижте как графенът ще промени дизайна на мобилните устройства