Графенът само преди няколко години бе материал с непознати свойства, а днес трудно може да се сетим за индустрия, която няма да бъде променена след масовото му навлизане на пазара. Едно от най-големите приложения на графена ще е в сферата на полупроводниците, батериите и гъвкавите дисплеи. Оказва се, че уникалният материал е ключовия компонент за създаването на литиево-серни батерии, които на теория предлагат по-висока енергийна плътност и могат да се произведат на относително по-ниска цена.

 

Това е заключението на нов проект на учени от University of Illinois of Chicago. След серия от тестове, в които използват графен те успяват да отстранят всички досегашни технически проблеми пред създаването на литиево-серни батерии. В това число влизат ниската електрическа проводимост, значителното разширение на катода при зареждане, както и постигането на оптимална енергийна плътност, информира techxplore. Решението на е нов катоден материал от литиев сулфид, който е покрит от слой графен.

 

 

Учените се нуждаят от още време да подобрят възможностите на този материал, но вярват, че това е само първата стъпка от създаването на по-добри батерии за мобилните устройства. Използването на графен не само ще увеличи капацитета им, но ще редуцира производствената цена. По този начин само след няколко години бихме могли да видим първите джаджи с литиево-серни батерии на пазара. Първите тестове на учените показват, че технологията демонстрира доста оптимистични резултати.

 

Вижте шест нови технологии, които ще направят батериите по-добри