Интернет на нещата е технология, която ще позволи ежедневно употребявани устройства, предмети и джаджи като автомобили, домакински уреди, дрехи и дори храни да се свързват безжично към интернет чрез умни чипове. Така тези вещи ще могат да събират и обменят данни помежду си.

 

За да могат обаче тези смарт вещи да ‘комуникират‘ безпроблемно по между си ще трябва да бъдат решени много пречки и предизвикателства.

Пречки пред масовото приемане на Интернет на нещата

Интернет на нещата е най-голямата промяна, която се очаква да обхване всяка област от живота ни. Въпросът неизбежно е  - „Готови ли сме за тази информационна революция?“ Днес ние приемаме за даденост, повечето неща, които ни служат в ежедневието – тостери, печки, хладилници и така нататък. Отнасяме се към електричеството като даденост, която безпроблемно позволява удобството и автоматизацията в живота ни. Може ли обаче  Интернет на нещата да ни осигури подобно удобство? Може ли човечеството да разчита на безпроблемна поддръжка на милиарди свързани към интернет устройства и да предотврати вредните странични ефекти, като спам в хладилника или хакнати автомобили?

Възникване на IoT платформи

Броят на устройствата или нещата, които се свързват с интернет расте с бързи темпове, но много специалисти са на мнение че по-важно е да се обърне внимание върху IoT платформите. Тепърва започва битката на платформите и тя вероятно ще продължи още дълго време.

Оперативна съвместимост

Един от най-спорните въпроси се отнася до оперативната съвместимост, където се очаква устройства, изработени от различни доставчици да работят безпроблемно по между си.  По същия начин, се търсят решения за преодоляване на предизвикателствата при контролирането на  една среда, съдържаща голям набор от устройства. 

Предизвикателствата пред програмистите

Проектирането на интелигентни устройства, приложения и услуги е необходимо, но това е само една малка стъпка към производството на цялостно задоволително решение. Допълнително предизвикателство пред разработчиците е наличието на безброй начини, по които устройствата, приложенията и услугите могат да си взаимодействат, когато те са поставени заедно, за да образуват IoT продукти и решения.

 

Разработчиците са натоварени не само с прилагане на характеристиките на продукта, но също така и с прилагането на сигурна, надеждна и високо производителна IoT комуникация, която може да мащабира и да се погрижи за оперативна съвместимост.

Интелигентна мрежа за Интернет на нещата

Необходимостта от по-интелигентна мрежа за IoT е видна, тъй като се очаква тя да работи с устройства, различни от тези, за които е била първоначално проектирана и построена. По същия начин, устройствата за интернет на нещата се очаква да работят с приложения, различни от тези, с които те са били първоначално разработени и тествани. Ето защо, за да се ускори приемането на Интернет на нещата в различните индустрии, бързо трябва да се изградят отворени платформи, като например IoTivity.

 

Вижте как малкия и среден бизнес може да извлече полза от Интернет на нещата