USB Type-C е една от тези дългоочаквани концепции, които хората бързо приветстват, но скоро след това остават разочаровани. Няма нищо лошо в новия стандарт USB Type-C, но много анализатори вече си задават въпроса дали потребителите са готови за него.

 

Едно от най-големите предимства на USB Type-C конектора е неговата обратимост. Повече няма да пилеете времето си, за да се уверявате, че кабелът е включен по правилния начин, защото „Type-C“ не може да бъде поставен погрешно, тъй като е симетричен и няма „горна и долна“ страна. Това е безценна иновация, която хората чакаха с нетърпение.

 

Наред с предимствата на USB Type-C конекторите обаче има и някои недостатъци, които като че ли се пренебрегват от специалистите и това още повече обърква обикновения потребител. Ето за какво става въпрос според Pocket Now.

 

1. USB Type-C стандартът не е обратно съвместим със старите microUSB кабели, които се ползват от години. Въпреки че много от устройствата пуснати в продажба тази пролет имат USB-C портове, все още има и такива, които не са приели новия стандарт. По-конкретно, двете устройства Samsung Galaxy S7 и S7 Edge нямат USB-C портове, а само microUSB. HTC 10 и LG G5 също са несъответстващи на USB Type-C стандарта, тъй като използват QuickCharge 3.0. Това позволява на телефоните да се зареждат по-бързо, като се увеличи Vbus напрежението до 9 V или дори 12 V. Една от спецификациите на USB Type-C кабелите обаче забранява всякакъв метод за зареждане с увеличаване на Vbus напрежението извън 5 V. Това означава че HTC 10 и LG G5 също не поддържат USB Type-C стандарта.

 

2. Samsung имат милиони продадени телефони които използват microUSB порт, а не USB-C. Това може да бъде проблем за потребителите и производителите, тъй като това представлява значително забавяне на темповете на цялостно приемане на новия стандарт. Samsung телефоните са изключително популярни, а факта, че те не разполагат с USB-C означава, че хората все още ще продължават да използват по-стария стандарт.

 

3. Една от най-важните характеристики на USB Type-C и 3.1 стандарта е поддръжката за 3A зареждане и това е мястото, където редица бюджетни кабели не успяват да отговарят на спецификациите на стандарта. Тревожен е фактът, че това може да бъде доста опасно за хардуера. Например, когато свържете по-старо USB 2.0 micro-B зарядно с адаптер Type-C, кабелът трябва да осигури 56 kΩ съпротивление към Vbus конектора, така че хост устройството правилно да идентифицира свързаното зарядно и да понижи тока за зареждане до 1.5 A или 2.4 A. Редица кабели в Amazon не разполагат с това съпротивление или използват 10 kΩ, коeто означава че не могат да зареждат правилно.

 

Вижте най-важните неща, които трябва да знаем за стандарта USB Type-C