Google Play има ключова роля за популярността на Android и предлага най-разнообразното портфолио от мобилни приложения за смартфони. Разработчиците е необходимо да следват стриктните изисквания на компанията за качество и сигурност, за да ъплоудват съдържание в онлайн магазина. Google също така прибират за себе си 30% от приходите, които генерират заглавията в Google Play

Tази практика се споделя също от Apple, които таксуват със същата стойност разработчиците в App Store. Въпросното правило не е променяно от години, но предизвика все по-сериозно недоволство сред голям брой разработчици. По този начин например Netflix и Spotify подканват потребителите си да платят за абонамент към услугите, чрез директно използване на кредитна карта. 

С това решение се заобикаля вътрешния механизъм на Google, с който използва акаунтите в Google Play да верифицира покупки в приложенията и съответно да получава приходи от тях. Нежеланието да се плаща таксата от 30% изостри значителн отношенията между създателите на популярната игра Fortnite и Apple. 

 

 

Еpic Games заведоха на свой ред дела срещу Google и Apple, след като приложението бе изтеглено от онлайн магазините на Android и iOS. Само предни ни ви съобщихме, че водещи разработчици на приложения се обявиха против правилата на App Store. Инициативата цели да се установят по-справедливи правила за ъплоуд и дистрибуция на софтуер за водещите мобилни платформи. 

Google също обмислят промени в своите препоръки и правила за разпространение на приложения в Google Play. Компанията изрично обръща внимание, че всички вътрешни покупки трябва да обработват изцяло от тяхната система за плащания. По този начин се изключва възможността за алтернативни методи, с които разработчиците могат да преодолеят плащането на 30% такса. 

Според данни на Bloomberg актуализираните правила влизат в сила до броени дни, като ще бъде предоставено време на софтуерните партньори на компанията да се адаптират към промените. Така Google се присъединява към Apple в защитата на своята твърда позиция относно генерирането на приходи от приложенията за Android.

 

Oще от Digital: Как да изтегляме приложения без да използваме Google Play